Waarom de Bumbo Seat wordt afgeraden

Zitondersteuners zoals de Bumbo Seat zijn razend populair. Ouders vinden het handig en vooral heel leuk. Hoe gezellig is het als je kleine baby dankzij een Bumbo Seat ook gezellig aan tafel kan zitten?! Fysiotherapeuten raden het gebruik van dergelijke zitondersteuners echter af. In dit artikel lees je waarom.

 

Wat is een Bumbo Seat?

Een Bumbo Seat is een zacht stoeltje voor baby's. Baby's worden in zo'n stoeltje volledig rondom ondersteund waardoor ze hierin al rechtop kunnen zitten voordat ze dit daadwerkelijk zelf kunnen.

 

Voor wie?

De Bumbo Seat mag volgens de fabrikant gebruikt worden vanaf het moment dat een baby zijn hoofdje zelf rechtop kan houden. De fabrikant geeft aan dat de stoeltjes in de praktijk meestal van 3 tot 14 maanden gebruikt kunnen worden. 

 

Waarom wordt het afgeraden?

Voor kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten (en dat is precies de doelgroep waarvoor het stoeltje voornamelijk wordt gebruikt) wordt de Bumbo Seat afgeraden. Je plaatst je baby hiermee in een positie, waar hij nog niet aan toe is. Een positie die het lichaam van je baby eigenlijk nog helemaal niet aan kan. Je ziet dan ook vaak dat kinderen scheef gaan zakken.

Dergelijke stoeltjes zijn ook niet stimulerend voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het stoeltje fixeert je baby in een bepaalde houding. Je baby zit hier volledig passief in. De spieren in de romp en heupen hoeven niet te werken in de Bumbo Seat. Daarbij hebben kinderen ruimte en beweging nodig om zich motorisch goed te ontwikkelen. Leg je baby dus liever op een speelkleed.

 

Toch rechtop?

Is het belangrijk dat je baby tóch een beetje rechtop zit? Bijvoorbeeld om te eten? Dan is het beter om je baby op schoot te nemen of om een wipstoeltje of Stokke Newborn Set te gebruiken.

 

Toch de Bumbo Seat gebruiken?

En wil je tóch de Bumbo Seat gebruiken? Gebruik dan een versie met riempje, zet het stoeltje op een vlakke ondergrond, zet het stoeltje niet op een verhoging (zoals de tafel of het aanrecht), laat je baby er niet langer dan 10 minuten in zitten en blijf er altijd bij.

 

In bad/onder de douche

Ik lees regelmatig dat ouders het stoeltje ideaal vinden voor in bad of onder de douche. Dit wordt echter beiden afgeraden door de fabrikant. Hiervoor is het stoeltje niet bedoeld. In bad kan het stoeltje gaan drijven wanneer er veel water in het bad zit. 

 

Uitzonderingen

Bovenstaande verhaal geldt voor gezonde kinderen die zich motorisch goed ontwikkelen. Bij kinderen met een sterk vertraagde motorische ontwikkeling of andere motorische problemen wordt het stoeltje soms wel aangeraden. Bijvoorbeeld om hun leefwereld een beetje te vergroten of ze meer beweegervaring op te laten doen. Doe dit altijd in overleg met een fysiotherapeut of kinderarts. 

 

Heb jij een Bumbo Seat gebruikt? Waarom wel of waarom niet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355