Waarom de W-zit geen goede zitpositie is voor je kind

Sommige kinderen zitten graag in de W-zit. Helaas is dit niet zo goed voor hun ontwikkeling. Fysiotherapeuten adviseren ouders om hun kind de W-zit actief af te leren. In deze blogpost lees je waarom dit belangrijk is. 

 

De W-zit

De W-zit is de zitpositie waarbij je kind met zijn billen op de grond zit, met de knieën naar voren en de voeten naar achteren. Het is de zitpositie die je kind bereikt als hij op zijn knieën zit en vervolgens zijn billen tussen zijn benen laat zakken naar de grond. Je ziet de W-zit ook op de bovenstaande foto van Mees.

 

Wanneer problematisch?

Als je kind heel even in de W-zit zit om er heel snel weer 'uit' te komen, is het geen probleem. Het wordt pas 'problematisch' als het een vaste zitpositie van je kind wordt.

Voor kinderen tot 2 jaar hoef je je als ouder ook niet druk te maken. Pas vanaf de peuterleeftijd is het advies om de W-zit actief af te leren.

 

Waarom is de W-zit problematisch?

Problemen in de motorische ontwikkeling

In de W-zit is het minder goed mogelijk om te draaien met de romp. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de kruislingse bewegingen langzamer gaat en dat het moeilijker wordt om de twee armen los van elkaar te gebruiken. Tevens bestaat het risico dat de spieren van de romp en het bovenlichaam zich niet goed ontwikkelen. De W-zit is namelijk een hele stabiele houding, waardoor minder van de rompspieren wordt gevraagd. Hierdoor ontwikkelen ze geen goede stabiliteit en evenwichtsreacties wat effect kan hebben op alle bewegings- en sportactiviteiten. 

 

Problemen op fysiek gebied

Doordat de roepspieren zich minder goed ontwikkelen, kunnen op de latere leeftijd rug- en heupklachten ontstaan. Ook kunnen de spieren van de benen stijver worden en kan in een uitzonderlijk geval zelfs een heupluxatie ontstaan. 

 

Afleren

Maak je dus niet meteen zorgen, maar begin wel met het afleren van de W-zit als dit een vaste zitpositie is van je kind. Dit afleren doe je door je kind telkens te corrigeren als je ziet dat hij in de W-positie zit. Bied dan ook een alternatieve houding aan. Bijvoorbeeld met gestrekte benen, in kleermakerszit op op de knieën. Zorg tenslotte voor afwisseling van speelplek. 

 

Zit jouw kind wel eens in de W-zit?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355