Waarom doet een bevalling zoveel pijn?

10 Jul 2018

Hoe je het ook wendt of keert: een bevalling doet pijn. Veel pijn. Maar wat doet er precies zoveel pijn? En nog belangrijk: waarom doet een bevalling zoveel pijn? Ik zocht het voor jullie uit!

 

Wat doet er pijn?

Er gebeurt ontzettend veel in je lichaam tijdens een bevalling. Je baby verandert van positie in je baarmoeder waardoor er druk komt te staan op je baarmoedermond. Daarnaast veranderen je hormoonspiegels. Door deze combinatie bereidt de baarmoedermond zich voor op de geboorte.

 

Allereerst moet de baarmoedermond verwerken en verstrijken. Er bevindt zich daar een opstaan randje en die moet verdwijnen. Verweking maakt het randje zachter en bij de verstrijking verdwijnt het randje. Hierdoor kan de baarmoedermond goed oprekken. Deze veranderingen vinden plaats dankzij het hormoon prostaglandine.

 

Nu wordt er voorbereid op ontsluiting. Je hormonen en je baby werken samen om je baarmoeder samen te laten trekken, zodat je baarmoedermond steeds verder opgerekt wordt. Dit zijn de weeën en die voel je! Deze ontsluitingsweeën gaan op een gegeven moment over in persweeën. Dan is je lichaam aan het werk om de baby uit te kunnen drijven.

 

Waarom doet een bevalling zoveel pijn?

Je kunt je misschien voorstellen dat het oprekken van de baarmoedermond, een stukje van je lichaam, niet zo prettig voelt. Maar er is ook een evolutionaire verklaring. De pijn had vroeger, toen er nog niet zoveel maatregelen waren om de geboorte zo veilig te laten verlopen, een signaalfunctie. De pijn die je voor de geboorte hebt, heeft jou het signaal dat de bevalling begint. De pijn laat jou weten dat je een veilige en rustige plek moet zoeken om je baby ter wereld te brengen.

 

Pijn zorgt er voor dat je endorfine aanmaakt. Dit hormoon werkt als natuurlijke pijnstiller. Endorfines activeren je moederinstinct waardoor je meteen een hechte band met je baby hebt, zodra hij of zij geboren is.

 

Tenslotte zorgt endorfine ervoor dat je baarmoeder ontvankelijker is voor oxytocine: het hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontsluiting. Pijn zorgt er dus voor dat de bevalling sneller verloopt.

 

Na de geboorte

Ook na de geboorte heb je waarschijnlijk nog pijn. Dit komt door de nageboorteweeën. Deze zorgen ervoor dat de placenta uitgedreven wordt. Daarnaast zorgen naweeën ervoor dat je baarmoeder weer haar normale vormt krijgt. De pijn die je in de weken na de bevalling nog voelt, komt door de genezing.

 

Pijnbestrijding

In Nederland zijn er veel opties wat pijnbestrijding betreft. Dit wordt als volledig veilig gezien, maar gezien de functie van pijn, is het niet altijd ideaal om de pijnprikkels weg te nemen door middel van medicijnen. Wil je zonder pijnstilling bevallen? Knoop dan in je oren dat vrouwen generaties lang kinderen hebben gebaard zonder pijnstilling. Jij kan het ook!

 

Voor de zwangeren: Zie jij op tegen de bevalling? Heb je al over pijnbestrijding nagedacht? Voor de moeders: Hoe ervaarde jij je bevalling? Heb jij gebruikt van pijnbestrijding? Welke variant?

 

Bron: https://www.24baby.nl/geboorte/pijn-en-pijnbestrijding/waarom-pijn-bevalling/

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355