Waarom het hebben van de hik goed is voor baby's

Baby's hebben regelmatig de hik. Vooral na het drinken. Veel ouders doen er alles aan om de hik te laten stoppen. De zoekterm 'hik baby's' wordt dan ook veel gebruikt en levert bijna 700 duizend adviezen op. Maar nu blijkt uit onderzoek dat dit fenomeen een belangrijke invloed heeft op de hersenontwikkeling van baby's! En dat je als ouder dus het beste gewoon af kunt wachten totdat de hik weer vanzelf stopt.

 

Ontwikkeling van hersenverbindingen

Wetenschappers van de University College London deden onderzoek naar het fenomeen de hik. De hik veroorzaakt samentrekkingen van de middenrifspier. Dit veroorzaakt een reactie in de hersenschors van twee sterke hersengolven gevolgd door een derde. De derde hersenstroom is vergelijkbaar met die van een geluid. De onderzoekers geloven dat de hersenen van een pasgeboren baby in staat zijn om het geluid van de hik te combineren met het samentrekken van de middenrifspier. En deze 'postnatale verwerking van multisensorische inputs' zou dan weer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hersenverbindingen.

 

Waarom de hik?

Als de hik zo belangrijk is voor de ontwikkeling van hersenverbindingen van baby's, waarom krijgen volwassenen dan nog steeds de hik? Bijvoorbeeld na het eten of na het drinken van koolzuurhoudende dranken? De wetenschappers vermoeden dat dit veroorzaakt wordt dor een spastisch reflex die overblijft van de kindertijd, toen het een belangrijke functie had. 

 

Heeft of had jouw baby vaak de hik?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355