Waarom het onderwijs in Finland fantastisch is

26 Dec 2017

Bijna iedereen weet dat het onderwijs in Finland goed is. Heel goed zelfs! De resultaten van Finland zijn al jaren de beste van Europa. En dat terwijl de kinderen in Finland relatief weinig naar school gaan en er maar weinig getoetst wordt. Dat is best interessant he! Ik onderzocht waarom het onderwijs in Finland nou zo goed is en wat wij hier dus van zouden kunnen leren.

 

Finse schoolloopbaan

Finse kinderen hebben leerplicht tussen 7 en 16 jarige leeftijd. Daarna kunnen ze gaan werken, maar de meeste kinderen kiezen voor een vervolgopleiding. Dit kan beroepsonderwijs of algemeen vormend onderwijs zijn. Beide vormen duren 3 jaar en bereiden voor op het hoger beroepsonderwijs of de universiteit.

 

Een Finse schooldag

Een Finse schooldag duurt maar tot 1 uur 's middags. In totaal gaan de kinderen zo'n 600 uur per jaar. Daarmee zitten Finse kinderen de minste uren op school van heel Europa! In Nederland gaan kinderen minstens 1000 uur per jaar naar school.

Na schooltijd maken de kinderen geen huiswerk (want dat krijgen ze niet), maar ondernemen de kinderen activiteiten die ze écht interesseren: sport, clubjes, cursussen etc. Naast minder lessen, hebben Finse leerlingen meer vakantie en langere pauzes (75 minuten per dag) dan leerlingen in de meeste andere landen.

 

Informeel en veel vertrouwen

De sfeer in een Finse klas is informeel. Als de leerlingen binnen komen, trekken zij hun schoenen uit en lopen zij op sokken door de school. De leraren worden bij hun voornaam genoemd en ouders worden actief bij de school betrokken. Ook helpen leerlingen elkaar. Zo worden de slechts presterende leerlingen gekoppeld aan de best presterende leerlingen om van elkaar te leren. 

 

Talentontwikkeling

Op Finse scholen is talentontwikkeling erg belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over de cognitieve ontwikkeling. Bij jonge kinderen ligt de focus op spelen, omdat Finnen de overtuiging hebben dat er niet te jong een beroep moet worden gedaan op het intellectuele vermogen van een kind. Later in het onderwijs wordt er wel veel tijd besteed aan taal en rekenen, maar dit staat altijd in balans met sport en kunst- en cultuurvakken. De leraar kijkt constant naar de individuele mogelijkheden van het kind en stemt het lesaanbod hierop af. 

 

Geen gestandaardiseerde toetsen

Finland kent zeker geen toetscultuur. Tot 16-jarige leeftijd krijgen leerlingen in Finland geen gestandaardiseerde toetsen en examens. De reden hiervoor is dat leerlingen verschillende kwaliteiten hebben die je niet met gestandaardiseerde toetsen beoordeelt. In plaats van toetsen ontwikkelen leraren zelf opdrachten voor de leerlingen. Hiervoor krijgen de leerlingen geen cijfers, maar beschrijvende feedback. Zo kunnen leerlingen zonder angst hun creativiteit en eigen initiatief tonen. 

 

Kleine klassen

In Nederland hebben docenten gemiddeld 20,4 leerlingen onder hun hoede. In Finland hebben docenten gemiddeld maar 11,1 leerlingen per docent. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er veel meer individuele aandacht is voor de leerlingen. 

 

Docenten in Finland

In Finland hebben docenten een universitaire mastergraad nodig om les te mogen geven. Daarnaast hebben docenten een hoog aanzien. Het beroep docent wordt als 1 van de belangrijkste beroepen in de samenleving gezien. Docenten geven per dag niet meer dan 4 uur les. Daardoor hebben ze veel tijd om zichzelf te ontwikkelen (hier is veel budget voor), na te kijken en de lessen voor te bereiden. Ook hebben ze erg veel vrijheid in het invullen van de lessen. Dit alles zorgt voor veel werkplezier wat uiteraard ten goede aan de leerlingen komt. 

 

Mijn kijk op het Finse onderwijssysteem

Ik vind dat er erg veel mooie aspecten in het Finse onderwijssysteem zitten. Vooral dat kinderen veel tijd hebben om te spelen! Als kanttekening bij dit artikel moet ik wel zetten dat de klassen in Finland behoorlijk homogeen zijn: zo'n 95% is autochtoon en ruim 70% behoort tot dezelfde kerk. In Nederland kennen we veel meer diversiteit.

 

Wat vind jij van het Finse onderwijssysteem? 

 

In de onderstaande video zie je nog beter hoe het Finse onderwijssysteem eruit ziet:

 

Bronnen: http://wiki.uva.nl/ontwikkelaar/index.php/Finland,_Finland,_Finland:_de_trend_van_vandaag,_hét_onderwijsland

http://www.maakwerkvanonderwijs.nl/finland-excellent-onderwijs-maar-ook-gelukkige-leerlingen/

https://www.volkskrant.nl/opinie/-minder-lesuren-per-week-betere-prestaties-waarom-durft-onze-overheid-dat-niet~a3479778/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355