Waarom honing niet goed is voor baby's

30 Sep 2018

Honing is heerlijk zoet en de kans dat je baby honing lekker vindt, is dan ook erg groot. Toch is het verstandig om je kind voor zijn of haar eerste verjaardag geen honing aan te bieden. Hoewel de kans klein is, geeft honing bij baby's het risico op infantiel botulisme: een hele vervelende bacterie.

 

De bacterie

Alle soorten honing kunnen sporen van de botulisme bacterie bevatten. Clostridium botulinum om precies te zijn. Deze bacterie komt in de honing terecht doordat bijen deze bacterie oppikken van de grond en aan hun poten meevoeren. 

 

Het gevaar

Normaal gesproken kunnen die sporen helemaal geen kwaad. Maar voor baby's wel. Dit komt doordat de darmflora van baby's nog niet volledig is ontwikkeld. De sporen van de bacterie kunnen daardoor uitgroeien tot bacteriën in hun darmen. Deze maken schadelijke stoffen aan die inwerken op het zenuwstelsel. Dit noemen we infantiel botulisme.

De gevolgen hiervan kunnen zeer ernstig zijn. Het begint vaak met een verminderde eetlust, sloomheid en aanhoudend huilen, maar kan uiteindelijk zorgen voor verlammingsverschijnselen en zelfs tot de dood.

 

Helemaal geen honing voor baby's?
Alle soorten honing kunnen sporen van deze bacterie bevatten. Ook het verhitten of het oplossen van honing in thee op pap helpt niet om de bacterie onschadelijk te maken. Daarnaast heeft het gevaar niets met 'gewenning' te maken. Dus het feit dat honing vorige maand geen probleem opleverde, geeft absoluut geen garantie voor de volgende keer.

 

Wat als je baby honing heeft gegeten?

Maak je niet gelijk druk, want de kans op besmetting is echt heel klein. Let goed op de volgende symptomen:

 

  • Weinig eetlust

  • Aanhoudend huilen

  • Verslapte spieren

 

Als je kind deze symptomen vertoont na het eten van honing, neem dan meteen contact op met een arts.

 

Vanaf wanneer mag honing wel?

Vanaf de eerste verjaardag hebben kinderen een volledig ontwikkeld darmflora. De kans dat sporen van de botulisme bacterie in de darmen overleven, is daardoor erg klein. Vanaf 1 jaar kun je je kind dus zonder problemen honing geven. Niet teveel natuurlijk, want honing blijft een vorm van suiker.

 

Wil je weten wat je je baby nog meer niet kunt geven? Lees dan dit artikel.

 

Wist jij dit? Houd jij je aan dit advies?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355