Waarom ik af zou raden om Dettol te gebruiken

17 Jun 2020

Dettol zegt dat zij, door een betere hygiëne, de gezondheid van gezinnen wereldwijd beschermen. Ze geven zelfs aan dat het goed zou zijn om desinfectie een onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Om je gezin te beschermen natuurlijk! Persoonlijk zou ik Dettol en andere desinfecterende middelen liever vermijden en al helemaal als gezin met kinderen. In dit artikel vertel ik waarom.

 

Bacteriën zijn niet slecht maar belangrijk

De antibiotica in Dettol, doden alle bacteriën. En dat wil je eigenlijk niet. Want maar een heel klein deel van de bacteriën is slecht voor ons. De meeste bacteriën zijn onschuldig of zelfs nuttig. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat blootstelling aan bacteriën kinderen helpt met het opbouwen van hun afweersysteem wat hun op latere leeftijd weer beschermt tegen ziekten en allergieën. En dat lukt dus niet als ze telkens worden weggewassen.

 

Resistentie

Door chemische, desinfecterende middelen als Dettol worden bacteriën zo sterk dat ze niet alleen daartegen bestand raken, maar ook tegen antibiotica. En die antibiotica zijn belangrijk om infecties te bestrijden. Het is dus een beetje krom dat artsen erg terughoudend zijn met het voorschrijven van antibiotica, maar dat huishoudens ontzettend veel desinfecterende middelen gebruiken. 

 

Gezondheid en milieu

Er zijn tal van opties die veel beter zijn voor mens en milieu. Waarbij je niet meteen een arts hoeft te raadplegen als je kind er wat van binnenkrijgt. En die het ecosysteem niet verstoren nadat ze via het afvalwater in het milieu terechtkomen. Je komt al een heel eind met azijn, baking soda en misschien wat groene zeep. En eventueel wat etherische oliën van bijvoorbeeld citroen voor de geur.

 

Dus zolang jij en je gezinsleden gezond zijn en er geen goede reden is om desinfecterende middelen te gebruiken, doe het dan niet!

 

Wat voor schoonmaakmiddelen gebruik jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355