Waarom ik de nachtvoedingen nog niet af wil bouwen

16 Dec 2018

Ik vind het fantastisch dat ik borstvoeding kan geven, maar ik vind de nachtvoedingen zwaar. Ze komen natuurlijk allemaal op mij neer en ze duren behoorlijk lang. Mees doet veel langer over een voeding uit de borst dan over een voeding uit de fles. In het begin kon ik wel huilen als ik weer wakker werd van Mees en ik moest voeden. Ik vind het zó vermoeiend! Tóch ben ik voorlopig nog niet van plan om de nachtvoedingen af te bouwen. In dit artikel vertel ik je waarom. 

 

Allereerst wil ik even kwijt dat ik Mees niet wakker zou maken voor een nachtvoeding. Als een baby doorslaapt, heeft hij er waarschijnlijk geen behoefte aan. Maar als hij er wel om vraagt, leg ik hem gewoon aan. Dit doe ik om verschillende redenen:

 

Voordelen voor je baby

Babymaagjes zijn klein en stug. Hierdoor is het veel fijner om vaker kleine beetjes te drinken. Daarnaast blijft de bloedsuikerspiegel van je baby hierdoor stabieler. Ook voor de hersenen is het heel nuttig. Hersenen groeien door de melksuikers uit de melk. Deze verteren snel en moeten dus vaak aangevoerd worden. 

Tenslotte wil je baby zich 's nachts ook veilig voelen. Hij wordt wakker om te checken of dit nog zo is en als hij wakker wordt, is al zijn voeding al verteerd en wil hij natuurlijk drinken. 

 

Voordelen voor jou als moeder

Als je borstvoeding geeft, hebben nachtvoedingen voor jou als moeder ook voordelen: het is goed voor je melkproductie, je wordt er rustig en slaperig van en je hebt langere periodes van diepe slaap. Meestal geldt ook hoe meer nachtvoedingen, hoe langer je menstruatie wegblijft, maar helaas geldt dat laatste niet voor mij. 

 

Heel natuurlijk

Nachtvoedingen zijn heel natuurlijk. In culturen waar borstvoeding de norm is, blijven baby's heel lang tussen de 1 en 3 voedingen per nacht drinken. Gemiddeld drinken ze ongeveer 20% van hun dagelijkse hoeveelheid melk in de nacht. Blijkbaar voelt 's nachts drinken dus comfortabel en goed voor ze. 

 

Andere mening?

Misschien heb ik over een paar maanden een andere mening, maar voorlopig blijf ik Mees 's nachts dus gewoon voeden als hij hierom vraagt. En ik word ook niet heel vrolijk van de vraag of Mees al minder vaak drinkt ('s nachts), omdat hij dat nu wel zou moeten kunnen. In Sri Lanka drinken peuters totdat ze ongeveer 3 jaar zijn nog gemiddeld 2,4 nachtvoedingen per nacht. Mees is pas 11 weken.

De vraag of Mees al doorslaapt of minder vaak om voeding vraagt, krijg ik trouwens regelmatig! Ongetwijfeld heel lief bedoeld, maar zolang ik het volhoud, volg ik Mees in zijn behoeftes. Al hoop ik natuurlijk wel dat ik niet 2 of 3 keer per nacht wakker hoef te worden voor een voeding totdat Mees 3 is! Haha

 

Hoe lang heb jij nog nachtvoedingen gegeven?

 

Bron: Kiind.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355