Waarom ik deze zwangerschap geen gratis babyboxen aanvraag

11 May 2020

Tijdens mijn vorige zwangerschap vond ik het bijna een sport om alle gratis babyboxen aan te vragen. Ik vond het zó ontzettend leuk om die boxen uit te pakken. Het voelde een beetje als het uitpakken van een kerstpakket. En alle spulletjes vond ik even schattig, leuk en handig. Deze zwangerschap kies ik er echter voor om geen babyboxen meer aan te vragen. In deze blogpost vertel ik waarom.

 

De prijs van gratis babyboxen

De Consumentenbond verwoordt het mooi: voor niets gaat de zon op. Je hoeft geen geld te betalen voor de babyboxen, maar je 'koopt' ze met persoonlijke gegevens. Denk aan je naam, (e-mail)adres, telefoonnummer, uitgerekende datum, bevaldatum en de naam van je kind. Deze gegevens vul je in bij de aanvraag van een gratis babybox waarna je akkoord moet gaan met de voorwaarden om het bericht te ontvangen waarmee je de box uiteindelijk af kunt halen. In die voorwaarden staat meestal dat je gegevens worden gebruikt voor het doen van aanbiedingen per e-mail, post en telefoon. En ze mogen je gegevens ook nog eens doorgeven (of beter gezegd: verkopen) aan derden. 

Bedrijven weten dus jaren lang in welke levensfase jij en je kind zitten, welke producten of diensten hierbij aansluiten en hoe ze jou kunnen bereiken om deze aan jou te verkopen. Denk aan aanbiedingen voor fotoalbums, dagjes uit en opvolgmelk. Dat is voor bedrijven ontzettend veel waard.

 

AVG wet

Dankzij de AVG wet heb je het recht om persoonsgegevens te verbeteren, aan te vullen, te verwijderen of af te schermen. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij het desbetreffende bedrijf. Dat is een behoorlijke klus als je na een aantal maanden geen overzicht meer hebt over welke bedrijven allemaal over jouw gegevens beschikken.

 

Duurzaamheid

Daarnaast hecht ik steeds meer waarde aan duurzaamheid. Het is alles behalve duurzaam om stapels folders en flyers met informatie en aanbiedingen te ontvangen en deze direct in de papierbak te gooien. En om allerlei spulletjes te krijgen zoals Difrax speentjes, Pampers en sudocrème die je vervolgens nooit gebruikt. Ik heb zelf achteraf ontzettend weinig uit de babyboxen gebruikt, omdat wij liever de duurzamere/natuurlijkere versies van de producten gebruikten zoals natuurrubberen speentjes, wasbare luiers en sheabutter. Dus naast dat de producten uit de boxen over het algemeen niet zo duurzaam zijn, is het al helemaal niet duurzaam om een groot deel van de inhoud van de box niet te gebruiken.

 

Redenen om de boxen wél aan te vragen

Maar mocht jij het geen enkel probleem vinden dat je de komende maanden/jaren af en toe een aanbieding in je mailbox of op de deurmat vindt en mocht jij de spulletjes uit de gratis babyboxen juist heel goed kunnen gebruiken, vraag ze dan gewoon aan! In deze blogpost vind je 10 Gratis baby- en zwangerschapsboxen

 

Vraag/vroeg jij babyboxen aan? Waarom wel of waarom niet?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355