Waarom ik wil gaan co-sleepen

Nu ik zwanger ben, denken mijn vriend en ik natuurlijk regelmatig na over hoe wij het allemaal aan gaan pakken als de baby er is. Wat vinden wij belangrijk? En welke spullen schaffen we aan? 1 Van de dingen die wij ons voornemen, is dat we gaan co-sleepen met onze baby. Als ik dit aan anderen vertel, krijg ik hier veel vragen over. In dit artikel beantwoord ik ze allemaal.

 

Alle begrippen op een rijtje

Er zijn verschillende begrippen die te maken hebben met samen slapen met je baby en er is geen eenduidigheid in de terminologie. Vandaar dat ik hier benoem wat ik bedoel met welke begrippen:

 

 • Rooming-in: Je baby slaapt in dezelfde kamer als jij, maar wel in een eigen bedje.

 • Co-sleeping: Je baby slaapt in aanschuifbedje die tegen jouw bed aan staat. 

 • Bedding-in: Je slaapt met je baby in hetzelfde bed.

 

Wat is co-sleeping?

Je hebt net al kunnen lezen dat je baby bij co-sleeping in een aanschuifbedje slaapt, maar er is nog wel wat meer over te vertellen. Dat aanschuifbedje noemen we een co-sleeper. Dit ziet eruit als een wiegje waarvan je 1 kant open kunt maken. Die open kant, grenst aan jouw bed. Jij en je baby hebben dan dus allebei een eigen slaapplek, maar zijn toch heel dicht bij elkaar. Als je een kant-en-klare co-sleeper koopt, kun je de open zijde vaak gemakkelijk open en dicht doen. In principe wordt aangeraden om de co-sleeper te sluiten wanneer jij niet in de slaapkamer aanwezig bent of wanneer jij slaapt. Je hebt de co-sleeper dan dus alleen open als jij in bed ligt en wakker bent. Bijvoorbeeld tijdens het voeden of als je baby huilt. Je kunt deze zijde ook open laten als jij slaapt, maar dan is er eigenlijk sprake van bedding-in en dan zijn er flink wat richtlijnen die je moet volgen voor een veilige situatie.

 

Waarom co-sleepen?

Ik wil graag gaan co-sleepen met onze baby, omdat het mij heel fijn lijkt, maar ook omdat co-sleepen erg veel voordelen heeft. De belangrijkste voordelen:

 

 • Dichtbij je baby slapen verkleint de kans op wiegendood vanwege je natuurlijke waakzaamheid.

 • Je merkt voedingssignalen sneller op, waardoor je je kindje sneller kunt voeden en waardoor je beiden meer slaapt krijgt.

 • Het draagt bij aan een goede hechting, de basis voor een emotioneel sterk kind, omdat je sneller in kunt spelen op signalen en de baby zich meer geborgen voelt.

 • Het is gemakkelijk: je hoeft je bed niet uit als er iets is (en als je borstvoeding geeft).

 

Co-sleeping of rooming-in?

Ik kies liever voor co-sleeping dan voor rooming-in, omdat je meer en beter contact kunt maken met je baby en het mij gemakkelijker lijkt. Ik wil graag borstvoeding geven en om te voeden, hoef je met een co-sleeper je bed niet uit. Daarnaast kun je fijn je hand op je baby leggen als hij huilt of gaat slapen, waardoor je baby jouw nabijheid beter voelt.

 

Co-sleeping of bedding-in?

Ik kies liever voor co-sleeping dan bedding-in, omdat ik bedding-in toch een beetje eng vind en je aan veel richtlijnen moet voldoen om het veilig te houden. Ik ben er trouwens wel van overtuigd dat dit prima veilig kan. Een aantal belangrijke richtlijnen voor bedding-in:

 

 • Je moet borstvoeding geven

 • Je mag niet roken/alcohol drinken/drugs gebruiken of oververmoeid zijn

 • Je slaapt in de maternale houding (op je zij met je gezicht naar je baby en opgetrokken knieën)

 • Je baby slaapt tussen de (borstvoedende) moeder en de muur in (niet bij de vader)

 • Je kunt niet meer onder een dekbed slapen

 

Veilig co-sleepen

Co-sleepen wordt als heel veilig ervaren, mits je aan de volgende richtlijnen voldoet:

 

 • Als jij en je baby slapen, moet de zijwand van de co-sleeper weer volledig omhoog gezet worden.

 • Als de baby alleen in de slaapkamer is, moet de zijwand ook volledig omhoog gezet worden.

 • De co-sleeper wordt goed aan het ouderlijk bed bevestigd, zodat er geen spleten zijn en je baby niet in de spleet terecht kan komen als de zijwand open is. Dit kan bijvoorbeeld met spanbanden.

 • Het matras van de co-sleeper heeft dezelfde hoogte als het matras van het ouderlijk bed.

 

In de praktijk

Hoe het in de praktijk gaat bevallen, kan ik jullie natuurlijk nog niet vertellen, maar dat zal ik zeker wel doen. Zoals ik al zei, is het een voornemen. Als wij geen oog dichtdoen, doordat we wakker worden van ieder zuchtje of kreuntje, kan het zomaar zijn dat we het niet lang volhouden. Maar we willen het wel echt een goede kans geven. Je moet tenslotte aan elkaar wennen.

 

Meer weten over de richtlijnen voor veilig samen slapen en verdere uitleg? Neem dan een kijkje op veiligheid.nl en ncj.nl.

 

Hoe en waar sliep jullie baby? Waarom hebben jullie voor die manier gekozen?

 

Bronnen:

McKenna, J., et al, “Experimental studies of infant-parent co-sleeping: Mutual physiological and behavioral influences and their relevance to SIDS (sudden infant death syndrome).” Early Human Development 38 (1994)187-201.

https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/faq-veilig-slapen

https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=27&rlpag=1198 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355