Waarom je als kersverse ouder een zoutlampje wil

14 Oct 2020

Toen Mees een paar maanden oud was, kregen wij een zoutlampje cadeau. Sindsdien hebben we het zoutlampje iedere dag gebruikt. Had ik maar eerder ontdekt hoe fijn zoutlampjes zijn! Het is een product dat ik graag al in de kraamweek had gehad. Benieuwd waarom ik zo enthousiast ben over zoutlampjes? Lees dan snel door!

 

Zoutlampje

Een zoutlampje is gemaakt van Himalaya zout. Het is dus gewoon een groot stuk zout met een gat erin waar een lampje of waxinelichtje inzit. Zoutlampjes zijn lichtroze tot donkeroranje van kleur, vanwege de zink, magnesium en kalium die in het zout zitten.

 

Rood licht

Dit is de voornaamste reden dat ik zo enthousiast ben over zoutlampjes. Zoutlampjes geven een oranje/rood licht. Naast dat dit erg prettig voor je ogen en gewoon heel mooi is, verstoort dit licht de aanmaak van melatonine niet. Blauw licht (denk aan LED lampen, de televisie, smartphones, tablets etc.) doet dit wel. Melatonine is het slaaphormoon en helpt je om in slaap te vallen. Je valt dus makkelijker in slaap als je eventjes een zoutlampje hebt aangehad dan als je even een gewoon LED lampje of je telefoon hebt gebruikt om je (slaap)kamer te verlichten.

Een zoutlampje is dus echt ontzettend fijn als je 's nachts je kind moet voeden of verschonen. Het zorgt ervoor dat jullie daarna allebei weer makkelijker verder kunnen slapen.

 

Luchtzuiverend

Daarnaast wordt geclaimd dat zoutlampjes gezondheidsvoordelen hebben. Hoe dat kan? Zout trekt water aan. Zoutlampjes nemen vochtmoleculen uit de omgeving op. In deze lucht zitten verontreinigende stoffen zoals pollen, schimmels en bacteriën. Zodra een zoutlampje warm wordt (vanwege het lampje of waxinelichtje) verdampt er wat van dat water, maar blijven de verontreinigende stoffen in de zoutlamp achter (die je daardoor niet meer in kunt ademen). Zo zuiveren zoutlampjes dus (mild) de lucht. Het advies is dan ook om een zoutlampje een paar keer per week met een doekje af te nemen.

Zoutlampjes schijnen ook (een kleine hoeveelheid) negatieve ionen uit te stoten wat weer goed kan zijn voor je gezondheid. Negatieve ionen zouden zuurstofopname door het lichaam makkelijker maken en zorgen dat er minder histamine vrijkomt in de luchtwegen.

 

Ik ben zelf nog steeds een beetje sceptisch over de gezondheidsvoordelen van zoutlampjes, maar ik vind zoutlampjes in ieder geval perfecte nachtlampjes (en dus ook een perfect kraamcadeautje)! Ze geven voldoende, maar niet teveel licht, creëeren een fijne sfeer en verstoren de melatonine aanmaak niet, waardoor jullie na het voeden/verschonen/troosten weer lekker verder kunnen slapen.

 

Heb jij ervaring met een zoutlampje?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355