Waarom je eendjes beter geen brood kunt voeren

Wie deed het vroeger niet? Gezellig met 1 van je ouders op zoek naar eendjes om hen het oude brood te voeren. En allemaal vanuit een goede intentie. Want eenden vinden het heerlijk. Maar wist je dat dit helemaal niet goed is? Zowel voor de eenden als voor het milieu niet. In dit artikel lees je waarom dit zo is én vind je hoe je eenden wél verantwoord kunt voeren.

 

Ongezond

Brood is niet gezond voor eenden. Dat geldt trouwens voor alle vogels. Brood is te eenzijdig, waardoor eenden wel hun maag ermee vullen, maar niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarnaast zit er zout in, wat écht heel ongezond is voor vogels. Tenslotte is het niet nodig. Er is het hele jaar door voldoende voedsel voor eenden te vinden. Zo eten ze in de winter voornamelijk gras en waterplanten.

 

Slecht voor het milieu

Er blijft vaak een grote hoeveelheid brood liggen. Dit brood trekt ratten en muizen aan, trekt meeuwen aan (die overlast kunnen veroorzaken) én vervuilt het water. Het is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. 

 

Alternatieven

Je mag eenden best voeren, maar liever niet met brood. Goede opties zijn doperwten, mais, graan, kippenvoer of zelfs speciaal eendenvoer. Zorg er ook voor dat je niet teveel geeft. Het moet opgaan waar je bij staat. Dus als het niet meer wordt opgegeten, stop je met voeren. En sneeuwt het? Dan kun je eenden helpen door een sneeuwvrije plek te maken, waardoor ze bij het gras kunnen. 

 

Wist jij dit? Voer jij wel eens eenden?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355