Waarom je je kind beter niet de 'kieteldood' kunt geven

19 Feb 2020

Kinderen worden heel vaak gekieteld door hun ouders en anderen. Dat is ook niet zo gek. Kinderen beginnen dan namelijk enorm te lachen en als ouder denk je dan natuurlijk dat je kind plezier heeft. Maar wist je dat dat vaak niet het geval is? De meeste mensen, en dus ook kinderen, vinden gekieteld worden helemaal niet prettig. En de kieteldood, waarbij kinderen voor een langere tijd achter elkaar gekieteld worden, al helemaal niet. 

 

Lijden

Een beetje gekriebel kan een prettig gevoel zijn, maar echt kietelen niet, zegt evolutionair bioloog Richard Alexander. Kietelen maakt in onze hersenen een pijnsignaal los. Kinderen lachen misschien wel als ze gekieteld worden, maar eigenlijk zijn ze aan het lijden. Daarom ben je, als je gekieteld wordt, ook geneigd om de kietelaar te slaan of te schoppen.

Lang gekieteld worden kan zelf een angstige ervaring worden. Je voelt je namelijk machteloos. Je hebt veel minder controle over je lichaam.

Vroeger werd kietelen zelfs ingezet als martelmethode.

 

Waarom dan toch lachen?

Aan de buitenkant lijkt het alsof je kind veel plezier heeft als je hem of haar kietelt. Dit is een beschermingsmechanisme van ons lichaam om aan te geven dat we onderdanig zijn en ons overgeven. Het is niet voor niets zo dat de meest kietel gevoelige delen van ons lichaam onze zwakste plekken zijn (zoals de nek en de maag). 

 

Lees ook: Dit belangrijke slaapritueel is stilaan aan het verdwijnen

 

Nooit meer kietelen?

Het is een beetje overdreven om nu te concluderen dat je je kind nooit meer mag kietelen. Maar je moet wel heel goed op de signalen van je kind letten. Als je kind lachend 'stop' roept, stop dan ook. Ook al lijkt het alsof je kind het leuk vindt. Als je kind nog niet kan praten, zul je nog voorzichtiger moeten zijn en nóg beter op de signalen van je kind moeten letten. Het is ook altijd een goed idee om je kind heel even te kietelen, dan te stoppen en dan zijn of haar reactie af te wachten. Dan zie je vanzelf of je kind er klaar mee is of nog een keer gekieteld wil worden.

 

Kietel jij je kind vaak? Wist jij dat (lang) gekieteld worden bijna nooit als prettig wordt ervaren ondanks het lachen? Hoe vond jij het vroeger om de 'kieteldood' te krijgen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355