Waarom je je kind niet aan de armen moet laten zwaaien

29 Apr 2018

Ik vond het als kind fantastisch om tussen 2 volwassenen in rondgeslingerd te worden. Ook slingerde ik regelmatig mijn nichtjes en oppaskindjes aan de armen in het rond. Heerlijk vinden kinderen dat. Maar wist je dat dit helemaal niet zo goed is? In dit artikel lees je waarom.

 

Welke bewegingen zijn gevaarlijk?

Als er hard aan de armen van een kind wordt getrokken, kan een kind een zondagmiddagarmpje krijgen. Dit kan dus gebeuren als je de arm van je kind door de mouw van een t-shirt wilt trekken, als je je kind omhoog trekt als hij bijna valt, als je je kind de lucht in zwiert tussen jou en een andere volwassene in of als je je kind aan 2 armen rondslingert.
De naam komt van vroeger toen de meeste mensen op zondag naar de kerk gingen. De kinderen wilden niet altijd mee en werden dan aan een arm meegetrokken. 

 

Wat is een zondagmiddagarmpje precies?

Als er hard aan de arm van een kind wordt getrokken terwijl deze gestrekt is, bestaat de kans op een zondagmiddagarmpje. Dit is een ontwrichting van het kopje van het spaakbeen. Dit bot zit ter hoogte van de elleboog. Een zondagmiddagarmpje wordt ook wel radiuskopluxatie en pulled elbow genoemd. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud. 

 

Een zondagmiddagarmpje herkennen

Als er te hard aan de arm van je kind is getrokken en er een zondagmiddagarmpje is ontstaan, zal je kind vaak eerst gaan huilen. Je kind geeft dan aan pijn te hebben in de elleboog en soms ook in de schouder of pols. Je kind wil zijn arm waarschijnlijk niet meer bewegen en houdt zijn arm het liefst stil tegen zijn buik. Zelf zie je waarschijnlijk niks geks aan de arm. 

 

Gevolgen van een zondagmiddagarmpje

Een zondagmiddagarmpje doet erg veel pijn, maar is niet direct schadelijk. Een arts kan het kopje van het spaakbeen weer op de goede plek zetten. Zodra dit gebeurt is, verdwijnt de pijn meestal weer en kan je kind zijn arm weer normaal bewegen. De kans dat het daarna nog een keer gebeurt, wordt daarna wel groter. Als het vaker gebeurt, kan het schade geven aan het ellebooggewricht. 

 

Wat doe je als je een zondagmiddagarmpje vermoedt?

Als je het vermoeden hebt dat je kind een zondagmiddagarmpje heeft, ga je naar de huisarts of huisartsenpost. Verder hoef je niks te doen.

 

Een zondagmiddagarmpje voorkomen

Je kunt een zondagmiddagarmpje voorkomen door niet hard aan de armen van je kind te trekken en je kind tijdens het zwieren onder de oksels te pakken. Ook kun je het beste je kind zelf zijn armen door de mouwen laten doen en kun je je kind beter optillen of in de kinderwagen zetten dan je kind meetrekken. Zo bestaat er geen kans op een ontwrichting. 

 

Trek jij je kind wel eens aan de armen? Wist jij dat dit kon gebeuren?

 

Bron: https://www.dokterdokter.nl/aandoening/zondagmiddagarmpje/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355