Waarom ouders in de derde persoon tegen hun kind praten

Praat jij ook in de derde persoon enkelvoud tegen je kind? Dus zeg jij "Mama gaat even naar de WC" in plaats van "Ik ga even naar de WC"? Of "Kom maar even bij mama" in plaats van "Kom maar even bij mij"? Je bent absoluut niet de enige die dit doet. De meeste ouders doen dit. En daar is een hele goede reden voor. Die reden lees je in dit artikel.

 

Aansluiten bij de taalontwikkeling

Het praten in de derde persoon enkelvoud is iets wat de meeste ouders automatisch doen. En dat doen we natuurlijk niet voor niets. Op die manier sluiten ouders onbewust perfect aan bij de taalontwikkeling van hun kind. Dus denk vooral niet teveel na over hoe je tegen je kind praat. Je doet het goed!

 

Taalontwikkeling van kinderen

Persoonlijk voornaamwoorden in een gesprek zijn heel verwarrend. 'Ik' en 'jij' duiden tijdens een kort gesprek al telkens iemand anders aan. Mijn 'ik' is jouw 'jij'. Deze snelle wisseling van betekenis is voor jonge kinderen veel te ingewikkeld. Pas tussen de 3 en 5 jaar oud beginnen ze dit goed te begrijpen. 

 

Zelfstandig naamwoorden

Het gebruik van zelfstandig naamwoorden zoals 'mama' en 'papa' is veel eenvoudiger. Die blijven gelijk. Dit zorgt er dus voor dat kinderen de gesprekken die je met ze voert veel beter begrijpen. En dat komt de taalontwikkeling alleen maar ten goede.

Uiteindelijk zul je merken dat je vanzelf persoonlijk voornaamwoorden gaat gebruiken. En dan kun je er vanuit gaat dat je kind hier klaar voor is. Mooi he? Dat dit zo'n natuurlijk en onbewust proces is?

 

'Gewoon' praten

Je hoort ook regelmatig dat ouders hun best doen om 'gewoon' tegen hun kind te praten, omdat het gebruik van 'babypraat' of 'motherese' hun taalontwikkeling af zou remmen. 

Dit is niet het geval. Je mag zeker gewone woorden voor je kind gebruiken. Dus gewoon trein in plaats van tjoeketjoek, hond in plaats van woefwoef en vagina of vulva in plaats van voorbips. Dit maakt qua moeilijkheidsgraad of taalniveau helemaal niks uit. 

 

Lees ook: Het nut van babypraat.

 

Maar het gebruik van hogere tonen, kortere zinnen en het gebruik van zelfstandig naamwoorden in plaats van persoonlijk voornaamwoorden is alleen maar heel nuttig voor je kind.

Zoals ik eerder al zei: denk vooral niet teveel na over hoe je tegen je kind praat. Je doet het goed!

 

Praat jij ook in de derde persoon enkelvoud tegen je kind? Wist jij hier de reden van?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355