Waarom poepen tijdens je bevalling goed is

Toen Nancy Redd zwanger was van haar eerste kind, vertelde haar geboortecoach het volgende: "Je moet goed naar mij luisteren. Je zult het gevoel hebben dat je moet poepen en je gaat ook poepen. Gewoon ontspannen en dan komt het wel goed."

 

Redd was verrast, maar vond het fijn dat iemand haar erover had verteld. "Ik was gelukkig voorbereid", zei ze. 

 

Redd deelt haar verhaal, omdat ze het taboe van poepen tijdens de bevalling af wil halen. "Je zou kunnen poepen en ik wil dat je weet dat het goed is. Ik zou graag willen leven in een wereld waarin we ons zelfverzekerd en comfortabel voelen."

 

Veel vrouwen maken zich druk over moeten poepen tijdens de bevalling, maar het is volkomen natuurlijk. Het kan zelfs gezond zijn voor zowel de moeder als de baby!

 

Waarom poepen veel vrouwen tijdens de bevalling?

Ziekenhuizen houden niet bij hoeveel vrouwen poepen tijdens de bevalling. Dat komt omdat het heel gewoon is. De spieren die je tijdens de bevalling gebruikt, zijn nou eenmaal dezelfde als die je gebruikt tijdens het poepen. 

Gynaecoloog Christine Greves: "Als vrouwen tijdens de bevalling poepen, gebruiken ze de juiste spieren."

 

Waarom kan poepen tijdens de bevalling zelfs goed zijn?

Bovendien kan poepen tijdens de bevalling baby's helpen bij het ontwikkelen van hun micribioom. Dit is een massa goede bacteriën. Deze bacteriën vervullen verschillende belangrijke functies. Zo zijn de betrokken bij je spijsvertering en zorgen ze ervoor dat je niet (vaak) ziek wordt. 

 

Pasgeboren baby's hebben geen microtoom. Baby's worden geboren met een steriele darm, een darm zonder bacteriën. Terwijl de baby geboren wordt, wordt hij blootgesteld aan de bacteriën van zijn moeder. "Wanneer je als moeder poept, kan je baby belangrijke darmbacteriën oppikken", vertelt Tracy Shafizadeh (directeur wetenschappelijke communicatie bij Evolve BioSystems). 

Shafizadeh: "We denken Oh God, ik wil niet dat mensen me zien poepen. Maar dat is hoe de bacterie van mama overgedragen kan worden aan de baby."

 

Veel baby's die sinds 1980 geboren zijn missen B. infantis. Dit is zo'n bacterie die je over kunt dragen. De verklaring is het verhoogde percentage keizersneden. Eileen K. Hutton: "De meeste baby's worden met het gezicht naar beneden geboren, dus we zijn ontworpen om te worden blootgesteld aan de bacteriën van het rectum."

Er wordt nu onderzocht hoe alle baby's kunnen profiteren van deze bacteriën, ongeacht de manier waarop ze geboren worden.

 

En als je niet hoeft te poepen?

Nu is het ook niet zo dat je je zorgen moet maken als je niet hoeft te poepen tijdens je bevalling. De boodschap is juist: probeer je zoveel mogelijk te ontspannen en maar je geen moment druk over je poep.

Greves: "Een moeder moet zich niet schuldig voelen, of ze nu poept of niet poept. Shit happens."

 

Bronnen:

https://www.today.com/parents/pooping-during-childbirth-why-it-might-actually-help-baby-t127228

http://www.newsweek.com/bowel-movement-during-childbirth-gut-bacteria-b-infantis-875937

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355