Waarom slaapt een baby met zijn handjes omhoog?

25 Apr 2018

Verreweg de meeste baby's slapen met de handen boven hun hoofd. Verreweg de meeste dreumesen liggen met de knieën onder hun buik en de billen in de lucht. Benieuwd waarom ze zo slapen? Lees dan vooral even verder!

 

Tevreden baby's

Kinderfysioterapeut Els Geerdink laat aan het NRC weten dat ze veel baby's tegenkomt die met de handen boven het hoofd slapen. Ze heeft hier geen medische verklaring voor, maar weet wel met zekerheid te zeggen dat baby's op deze manier tevreden zijn. "Een baby die met zijn armen in de lucht ligt, is ontspannen. Die geeft zich aan je over. Ik noem dat de hoerahouding." Als je baby met zijn handen boven zijn hoofd ligt, kun je er dus vanuit gaan dat je baby heerlijk ligt te slapen. 

 

Koude handen

Als ouder ben je misschien bang dat je kind koude handjes krijgt. Volgens Geerdink hebben kinderen hier weinig last van. Ze worden er niet wakker van en als het echt vervelend zou zijn, zouden ze wel wakker worden. Mocht je denken dat je baby er wel last van heeft, zijn er genoeg slaapzakken op de markt met mouwen die je over de handen van je kind kunt trekken.

 

Gevolg van richtlijn wiegendood

Els Geerdink vertelt ook aan het NRC dat deze houding van baby's een gevolg is van de richtlijn wiegendood. Kinderartsen adviseren sinds 1987 om kinderen op de rug te laten slapen in plaats van op de buik. Hierdoor overlijden er minder kinderen onverwacht in hun slaap. Als je kinderen zou laten kiezen, zou 90 procent van de kinderen op de buik slapen. 

 

 

Foetushouding

Als kinderen meer kracht hebben en zelf goed kunnen omdraaien liggen ze vaak met de knieën onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs vertelt dat dit te maken heeft met de houding in de baarmoeder, de foetushouding. Volwassenen nemen soms dezelfde houding aan als ze zich ellendig en onveilig voelen. Je dreumes voelt zich overigens niet ellendig en onveilig als hij zo slaapt hoor! Hij voelt zich gewoon lekker bij deze houding. Even lekker terug in jouw buik.

 

Slaaphouding als volwassene

Kinderfysiotherapeut Els Geerdink geeft aan dat volwassenen meestal niet met hun knieën onder hun buik slapen, doordat een baby flexibeler is. "Volwassenen bewegen anders, je spieren ontwikkelen zich, waardoor je liever in een andere houding ligt."

 

Hoe slaapt jouw baby/dreumes?

 

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/12/waarom-slaapt-een-baby-met-de-handen-omhoog-12589825-a1263143

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355