Waarom veel zwangeren grotere voeten krijgen

Laatst postte ik een weetje op Facebook: "Wist je dat de meeste vrouwen grotere voeten hebben na hun zwangerschap?" Veel moeders herkenden dit, maar wat ik ook veel teruglas, was: "Ja door het vocht wat je vasthoudt worden ze iets breder." of "Dan zouden vrouwen met 6 kinderen enorme voeten hebben." Omdat de eerste reactie niet de oorzaak is en de tweede reactie niet klopt, besloot ik hier toch een artikel over te schrijven. Hoeveel groeien je voeten? Waarom groeien je voeten? Is de verandering blijvend? En hoe zit het bij meerdere zwangerschappen?

 

Waarom grotere voeten?

Laten we beginnen met de prangende vraag hoe het komt dat je voeten groter worden. Het hormoon relaxine is de boosdoener. Dit hormoon zorgt er onder ander voor dat je bekken losser wordt. Het ontspant je bindweefselbanden, zodat de baby tijdens de bevalling naar buiten kan. Dit hormoon werkt ook op andere delen van je lichaam zoals je voeten. Combineer dat met die extra kilo's die je meesleept en je snapt dat je voeten een beetje doorzakken (de hoogte van de voetholte neemt af). Je voeten worden dus iets breder, platter en langer.

 

Hebben alle vrouwen hier last van?

Nee, niet bij alle vrouwen groeien de voeten. Ruim 60% van de vrouwen krijgt grotere voeten tijdens de zwangerschap. 

 

Is de verandering blijvend?

De oorzaak is dus niet vocht wat je vasthoudt. Nu klopt dat vaak ook wel, maar dat raak je wel weer kwijt. Je voeten zakken echt een beetje door. Bij 2 op de 3 vrouwen veranderen hun voeten blijvend. 

"Ik hoorde vrouwen vaak praten over veranderingen in hun schoenmaat na een zwangerschap, maar kon daar niets over vinden in medische tijdschriften", verklaart onderzoeker Neil Segal op de nieuwssite van de Universiteit van Iowa. "We hebben nu wetenschappelijk vastgesteld dat er inderdaad permanente veranderingen in de voeten optreden."

 

Hoeveel groeien je voeten?

Hoeveel je voeten groter worden varieert van een paar millimeter tot een hele centimeter. Het gemiddelde verschil is een halve centimeter. Helaas net genoeg om niet meer in je favoriete schoenen te passen.

 

En bij volgende zwangerschappen?

De schrale troost: bij elk volgend kind veranderen je voeten niet of nauwelijks meer. Je voeten zijn dan al maximaal uitgezakt. 

 

Wist jij dat dit kon? Heb jij grotere voeten gekregen na je eerste zwangerschap?

 

Bron: https://www.nu.nl/wetenschap/3358774/zwangerschap-vergroot-schoenmaat-vrouwen-.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355