Waarom we moeten stoppen met "Als het maar gezond is"

16 Mar 2020

Zodra je zwanger bent of net een baby hebt gekregen, vliegt de opmerking "Als het maar gezond is" je om de oren. En hoewel die opmerking meestal heel goed bedoeld is, vind ik dat we met die opmerking zouden moeten stoppen. Hier heb ik 3 redenen voor die ik in deze blogpost benoem en uitleg.

 

1. Er is meer dan gezondheid

Gezondheid is natuurlijk ontzettend belangrijk. Ik denk dat iedereen een kind wil dat nauwelijks ziek is, geen medicijnen hoeft te slikken en die niet regelmatig een arts hoeft te bezoeken. Maar er is meer dan gezondheid. Geluk bijvoorbeeld. Iets dat misschien wel nóg belangrijker is. Want heb je niet liever een super gelukkig kind dat niet helemaal gezond is dan een kind dat kerngezond is, maar zich doodongelukkig voelt?

 

2. Je gevoelens mogen er zijn

Je gedachten en emoties mogen er zijn. Ook als er mensen zijn die 'ergere' dingen hebben meegemaakt. Of graag met je zouden ruilen. Je mag klagen omdat je zwanger zijn kut vindt. Je mag teleurstelling voelen op het moment dat je tijdens een echo het geslacht van je kindje hoort. Je mag verdriet hebben over je bevalling, omdat deze totaal anders verliep dat je had gehoopt of omdat je je niet gehoord en gesteund voelde. 

Wat je ook denkt of voelt: het is oké. Je stelt je niet aan. Je mag je uitspreken.

 

3. Denk ook eens aan de 'niet gezonde' kinderen

Door "Als het maar gezond is" te roepen, insinueer je dat kinderen die niet helemaal gezond zijn, 'minder' zijn. Het laat geen ruimte over voor kinderen die niet in het perfecte plaatje passen.

 

Ik stel voor dat we voorzichtiger zijn met de opmerking "Als het maar gezond is". En dat we dit vervangen door opmerkingen die liefdevoller zijn. Onvoorwaardelijk.

 

Wat vind jij van de opmerking "Als het maar gezond is"?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355