Waarom zijn jij en je kind bang voor spinnen?

28 Dec 2017

Ik ben best wel bang voor spinnen. Niet voor die kleintjes, maar ik heb hier in Azië al behoorlijk wat grote, harige spinnen in en rond de badkamer zien lopen waar ik echt wel even de kriebels van kreeg. Het eerste wat ik dan doe is mijn vriend roepen en met puppy ogen vragen of hij de spin wil verplaatsen. Nou ja, of pletten (sorry ik ben er niet trots op). Als hij niet in de buurt is, houd ik mijn plas gerust een half uur op of wacht ik gerust een uur op die verkoelende douche waar ik zo aan toe was! Maar waardoor zijn wij nou eigenlijk bang voor spinnen? Is dat omdat je moeder een gilletje slaakte toen ze een spin in de hoek van de keuken zag zitten of ben je nou eenmaal met die angst geboren?

 

Onderzoek

Duitse en Zweedse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar deze kwestie. Zij hebben experimenten uitgevoerd met baby's van 6 maanden oud. Baby's van deze leeftijd zouden namelijk onmogelijk bang kunnen zijn voor spinnen vanwege aangeleerd gedrag. Daar zijn ze nog te klein voor. De onderzoekers lieten de baby's verschillende plaatjes van organismen zien: van spinnen, slangen, bloemen, vlinders, beren en neushoorns. Zij observeerden vervolgens de reacties van de baby's.

 

Resultaten

Bij de spinnen en slangen reageerden de baby's met significant grotere pupillen dan bij bijvoorbeeld een bloem met dezelfde omvang en kleur. Die grotere pupillen wijzen erop dat baby's in reactie op spinnen of slangen een deel van het brein activeren dat verantwoordelijk is voor een stressreactie. Zelfs de jongste baby's lijken al gestresst te worden van deze dieren. 

 

Conclusie

Volgens de onderzoekers is er eigenlijk maar 1 conclusie mogelijk: angst voor spinnen en slangen is aangeboren en dit heeft een evolutionaire oorsprong. De reacties in het brein stellen mensen in staat om deze dieren extra snel te spotten en hier extra snel op te reageren. Door die stressreactie zijn we sneller geneigd om deze dieren als gevaarlijk te bestempelen. 

 

Waarom baby's dan niet bang zijn voor bijvoorbeeld een neushoorn? Dat komt volgens de onderzoekers doordat onze verre voorouders al tientallen miljoenen jaren met spinnen en slangen samenleven, maar nog maar 'kort' met gevaarlijke dieren van vandaag de dag zoals neushoorns. 

 

Toch is dit helaas geen vrijbrief om 3 meter de lucht in te springen of de hele buurt bij elkaar te gillen bij het zien van een spin als je kind naast je zit. Een paniekerige reactie van een ouder kan namelijk bijdragen aan een angststoornis. 

 

Ben jij bang voor spinnen? En jouw kinderen?

 

Bron: https://www.vakbladvroeg.nl/angst-spinnen-zit-genen/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355