Waarschuwing: berenklauw gevaarlijk voor kinderen (en dieren)

25 Jun 2017

Je vindt deze plant langs veel dijken, wegen en bosranden en ook steeds vaker in woonwijken. Het is een mooie plant met witte bloemen die bloeit van juni tot ver in de herfst. Deze onschuldig ogende plant kan echter voor grote brandwonden en permanente blindheid zorgen! Weten jullie al over welke plant ik het heb? De berenklauw!

 

Het gevaar van de berenklauw

De berenklauw is een hoge, vaste plant die steeds vaker voorkomt in Nederland. De plant heeft scherpe bladpunten en grote witte bloemen. De plant bevat stofjes die je huid overgevoelig maken voor zonlicht. Als je na aanraking met de plant in de zon zit, kunnen er brandwonden ontstaan. Dit is meestal pas merkbaar na 24 uur. Dan ontstaan er eerst jeukende, rode vlekjes of blaasjes en na een paar uur worden dit grote blaren. Vervolgens kunnen er nog grijsachtige pigmentvlekken op de huid zichtbaar blijven. Google maar eens! Ik wilde eerst een foto van de blaren toevoegen aan dit artikel, maar ik vond het beeld echt té heftig om zonder waarschuwing te laten zien. 

Naast het risico op blaren schuilt er in de berenklauw nog een gevaar: kans op permanente blindheid. Dit kan ontstaan na contact van het sap met de ogen. 

 

Gevaar voor kinderen

Waarom is deze plant nou juist zo gevaarlijk voor kinderen? Dat is omdat berenklauw veel voorkomt in parken, weilanden, bermen en langs oevers, plekken waar kinderen vaak spelen. Je ziet vaak dat kinderen zich onder de lange bladeren van de berenklauw verstoppen bij verstoppertje of er doorheen rennen in hun spel. Sommige kinderen gebruiken de stengel van de plant als blaaspijp om pijltjes te schieten. De sappen van de berenklauw kunnen dan erg nare wonden in de mond veroorzaken. Au! Eén enkele aanraking met de plant is al voldoende om die pijnlijke wonden op te lopen. De stengel en de bladsteelharen zijn de grootste boosdoeners. 

 

Taak voor de ouders

Oké, dat het een hele gevaarlijke plant is, hebben jullie inmiddels wel begrepen, maar wat nu? Nu raad ik jullie aan om je kinderen voor te lichten met een foto! Vertel je kinderen dat als ze deze plant zien, ze uit de buurt moeten blijven en het moeten melden. Als jullie het dan bij de gemeente melden, kunnen zij de plant verwijderen. 

 

Behandeling

Wat doe je als je kind toch in contact is gekomen met berenklauw?

 • Spoel onmiddellijk met koud water

 • Bedek de huid na het afspoelen een week tegen zonlicht

 • Vermijd zonlicht een week lang zoveel mogelijk

 • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is

 • Heeft je kind sap in de ogen gekregen? Spoel dan meteen uit ga naar de spoedeisende hulp.

 • Heeft je kind sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is heel erg gevaarlijk!

 • Waarschuw de gemeente voor de berenklauw. Dan kunnen zij de plant verwijderen. 

 

Video

In de onderstaande video zien jullie bioloog Geert, die waarschuwt tegen de gevolgen van de berenklauw voor spelende kinderen.

 

 

Deel dit bericht met al je vrienden met kinderen of huisdieren, zodat zij goed op deze gevaarlijke plant kunnen letten!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355