Wanneer begin je met de eerste hapjes?

De eerste hapjes zijn een bijzonder moment, maar ook een moment waar ouders veel vragen over hebben. Begin je met groente of met fruit? Puree je het eten of geef je grote stukken? Begin je met 1 soort of ga je mixen? En vooral: wannéer begin je met het eerste vaste voedsel? Over die laatste vraag gaat dit artikel!

 

Voordat jullie dit artikel gaan lezen, wil ik eerst even het volgende kwijt:

Ik heb dit artikel heel zorgvuldig geschreven, maar ik ben geen arts. Volg altijd het advies van je arts op! Ook is dit artikel niet van toepassing op kinderen met problemen zoals reflux.

 

4 maanden?

De meeste reguliere instanties zoals het consultatiebureau en het Voedingscentrum adviseren om met vaste voeding te beginnen als je baby 4 maanden is. Voor de leeftijd van 4 maanden wordt afgeraden in verband met de darmrijping. Ook raden deze instanties vaak af om later te beginnen met de eerste hapjes om voedselallergieën te voorkomen. De leeftijdsfase tussen 4 en 6 maanden zou bovendien een kritische fase zijn in de ontwikkeling van de mondmotoriek.
Je begint dan met oefenhapjes. Deze komen nog niet in de plaats van de borstvoeding of flesvoeding. Pas vanaf 8 maanden vervang je langzaam wat borstvoeding of flesvoeding voor 'echte' maaltijden. Rond de eerste verjaardag kan je kind met de pot mee-eten. 

 

Lees ook: Wat je baby niet mag eten

 

Signalen

Als je kindje rond de 4 maanden oud is, kun je aan de onderstaande signalen herkennen dat je baby toe is aan de eerste hapjes:

  • Je baby stopt van alles in zijn mond en sabbelt op zijn handjes

  • Je baby maakt hapbewegingen of smakgeluidjes

  • Je baby vertoont erg veel interesse in jouw eten en volgt jouw eten van je bord naar je mond

  • Je baby lijkt meer honger te hebben. Hij wordt bijvoorbeeld 's nachts (vaker) wakker voor een voeding

  • Het tongreflex is verdwenen: dit is het geval als je baby een lepeltje in zijn mond accepteert. Het tongreflex zorgt er bij pasgeboren baby's voor dat alles weer uit wordt gespuugd.

 

6 maanden?

De meeste reguliere instanties geven dus 4 maanden als richtlijn, maar steeds vaker hoor je dat je beter kunt wachten totdat je baby 6 maanden oud is. Waarom wordt dat geadviseerd?

Simpelweg is dit vanwege de damrijping. Baby's worden geboren met een hyperpermeabele darm. De 'schuifdeurtjes' tussen de cellen van je darmwand (tight junctions) zijn bij de geboorte nog niet volledig gevormd. Daardoor kunnen bepaalde voedingsstoffen niet door de darmwandel worden opgenomen, maar langs die schuifdeurtjes glippen. Zo komen ze in de bloedbaan terecht en dat is niet de bedoeling. Een eiwit kan bijvoorbeeld een reactie van het immuunsysteem triggeren en die kan weer voor allerlei ellende zorgen.

Borstvoeding is perfect afgestemd op deze hyperpermeabele darm, maar vast voedsel niet.

Het rijpen van die schuifdeurtjes (tight junctions) duurt ongeveer 6 maanden. Dit gebeurt natuurlijk niet precies op de dag dat je kindje 6 maanden wordt, maar het zal geen hele maand korter of langer zijn. 

Meer informatie omtrent dit onderwerp in toegankelijke vorm, vind je op Groenevrouw.nl. 

 

Mijn advies

Ik ga geen leeftijd noemen waarop jij zou moeten beginnen met bijvoeden. Zoals ik al zei, ben ik geen arts en ook geen voedingskundige o.i.d.. Mijn voorkeur zou uitgaan naar wachten tot 6 maanden, omdat ik na het lezen van wetenschappelijke onderzoeken de indruk kreeg dat dit beter is i.v.m. de darmrijping. 

Dus: Lees je in, kijk naar je baby, bespreek het eventueel met een arts en maak vervolgens jouw eigen keuze! 

 

Wanneer ben jij begonnen met vaste voeding of wil jij gaan beginnen?

 

Bronnen: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eerste-hapjes.aspx

https://www.hero.nl/kindervoeding/baby/eerste-hapjes/vaste-voeding

https://wij.nl/baby-eten-drinken/artikel/de-eerste-vaste-hapjes

https://groenevrouw.nl/die-zes-maanden/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355