Wasbaar luieren of toch niet?

26 Sep 2017

Sommige ouders zweren bij wasbare luiers: ze zijn beter voor de huid van je kindje, je kind is eerder zindelijk, het is veel beter voor het milieu en ze hebben van die leuke printjes! Anders ouders walgen ervan: getverdemme, je gooit die vieze poepluiers toch niet in je wasmachine?! Daarnaast is er nog een groep ouders die beide mogelijkheden overweegt en speciaal voor die ouders schrijf ik vandaag dit artikel!

 

Oké, ik zal maar meteen vertellen dat ik een enorme fan ben van wasbare luiers! Tot een jaar geleden walgde ik van het idee, maar nu ik er meer over afweet, ben ik vastberaden om ook aan de wasbare luiers te beginnen als ik ooit kindjes heb! Ik zal proberen om dit artikel toch objectief te houden!

 

Het verschil in kosten

De kosten zijn best belangrijk toch? Die luiers vliegen erdoorheen en zijn niet de goedkoopste dingen! Daarom zet ik het verschil in kosten op een rijtje:

 

Milieu Centraal maakte een kostenoverzicht waarbij ze uitgingen van een luierperiode van 3 jaar en 2 maanden. Op deze leeftijd worden kinderen gemiddeld namelijk zindelijk. Nu is het wel zo dan kinderen met een wasbare luier vaak eerder zindelijk zijn en de kosten dan nóg voordeliger uitpakken. Alle kosten zijn in het onderstaande overzicht meegenomen. De aanschaf, maar ook het wassen, de stroom, je wasmiddel etc. 

 

Bij wasbare luiers doe je in 1 keer een hele grote uitgave. Uiteindelijk kom je uit op minimaal €490 en maximaal €1190. Het is erg afhankelijk van hoe vaak je een wasje wilt draaien en hoeveel luiers je dus in de kast wil hebben liggen.

Bij wegwerpluiers geef je in totaal minimaal €680 uit en maximaal €1940. Dit is erg afhankelijk van het merk luiers dan je gebruikt. Zo is Pampers natuurlijk een stuk duurder dan Kruidvat huismerk. 

 

Let op: als je het niet bij 1 kind houdt, worden wasbare luiers nog goedkoper, omdat je de luiers kunt hergebruiken. 

 

Gebruiksgemak

Oké, wegwerpluiers zijn gewoon makkelijker. Als ze vies zijn gooi je ze gewoon in de prullenbak en doe je een nieuwe om. Maar met de huidige wasbare luiers, kosten de wasbare luiers je niet heel veel extra moeite. Je hebt gewoon inlegvelletjes voor je wasbare luiers, waardoor je de poep heel eenvoudig in de prullenbak gooit. Die poep komt dus niet in je wasmachina terecht. Daarnaast heb je waszakjes die je zo in de wasmachine kiept, zonder dat je de luiers aan hoeft te raken. Ook de hoeveelheid extra was valt wel mee. Per week zul je in de eerste 2 maanden zo'n 1,5 was extra draaien en daarna nog maar 1 wasje. En deze was hoef je lekker niet te strijken!

 

Het milieu

De meeste mensen kiezen voor wasbare luiers vanwege het milieu. Ook als je de extra wasjes, de inlegvellen, het wasmiddel, het water én de stroom meetelt, zijn wasbare luiers verreweg het beste voor het milieu. Zelfs als je de droger gebruikt voor de luiers!

Als je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager. Als je geen droger gebruikt is de CO2 uitstoot zelfs 2,5 keer lager!

Uiteraard wordt dit getal nog groter als je op 40 graden wast. Dit kan prima, behalve als je kind natuurlijk ziek of aan de diarree is. 

 

Comfort voor je kindje

De kans op luieruitslag is bij een wasbare luier veeeel kleiner! De korrels in wegwerpluiers absorberen de plas, maar ook het vocht uit de huid. Daarnaast zitten er chemische stoffen in waar veel baby's niet goed op reageren. Dit zorgt dus voor luieruitslag. 

Het materiaal is ook comfortabeler. Zou jij elke dag met maandverband rond willen lopen? Ik in ieder geval niet. Een stoffen broekje geeft een veel aangenamer gevoel.

Nu is het wel zo dat droge wegwerpluiers vaak dunner zijn dan wasbare luiers. Ook voelt een wasbare luier na een plasje natter aan dan een wegwerpluier en dit voelt niet zo lekker voor je kindje. Dat is ook de reden dat kinderen met wasbare luiers sneller zindelijk zijn. Die voelen de plasjes beter. 

 

Meer weten?

In dit filmpje zetten ze alles nog even op een rijtje en zie je hoe wasbare luiers precies werken!

 

 

Zou jij ook wel wasbare luiers willen proberen? Klik dan hier voor een proefpakket of hier voor een startpakket.

 

En nu is het tijd voor jullie mening: wat vinden jullie van wasbare luiers?

 

Lees hier op maaikeschrijftop.nl hoe je wasbare luiers gebruikt. 

 

Bronnen: https://www.consumentenbond.nl/verzorging-van-je-kind/wasbare-luiers-of-wegwerpluiers

https://www.wasbaarwonderland.nl/wat-is-wasbaar-luieren/voordelen-van-wasbaar-luieren.html

http://www.oudersenzo.nl/wegwerpluiers-wasbare-luiers-ga-kiezen/

https://www.youtube.com/watch?v=-VdS9RolHIo

 

*Als je de producten koopt via de linkjes uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over om weer te investeren in deze website. De linkjes zijn bij het artikel gezocht en niet andersom, dus dit heeft geen invloed op de inhoud van het artikel.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355