Wat doe je als je kind eenkennig is?

27 Mar 2018

Je pasgeboren baby vindt het waarschijnlijk prima als hij bij iemand anders in de handen wordt gelegd. Op een gegeven moment is dit voorbij. Zijn lijfje verstrakt, hij kijkt angstig uit zijn ogen en begint hard te huilen als jij weg wilt lopen. Je kindje is dan eenkennig geworden.

 

Wat is eenkennigheid?

Kinderen die eenkennig zijn, zijn erg gericht op 1 of een paar mensen die dichtbij hem staan. Dit zijn vaak de ouders en bijvoorbeeld een medewerker op het kinderdagverblijf. Eenkennige kinderen zoeken veel steun bij deze mensen en kunnen overstuur raken in de aanwezigheid van onbekende mensen en de afwezigheid van de bekende mensen. 

 

Wanneer worden kinderen eenkennig?

Kinderen worden vaak rond de 8 à 9 maanden eenkennig. Baby's beginnen rond deze leeftijd meer te begrijpen waardoor ze zich ook kwetsbaarder gaan voelen en meer afhankelijk worden van de ouders/verzorgers. De belangrijkste periode voor een goede hechting ligt ook tussen de geboorte en de 8 maanden. Dat je baby eenkennig is, laat zien dat je baby veilig aan jou gehecht is.

Dit verband kunnen we trouwens niet omdraaien. Als jouw baby niet eenkennig is, hoeft hij helemaal niet onveilig hecht te zijn. 
Het moeite hebben met de afwezigheid van jou als ouder duurt vaak totdat je kind 2 jaar is en soms zelfs totdat je kind 3 of 4 jaar is. Maar uiteindelijk groeien (bijna) alle kinderen hier overheen!

 

Eenkennigheid voorkomen?

Eenkennigheid kun je niet voorkomen. Het is wel zo dat kinderen die van jongs af aan gewend zijn om in nieuwe, onbekende situaties terecht te komen met onbekende mensen, vaak minder eenkennig zijn. Kinderen die gewend zijn dat zijn ouders altijd bij hem zijn, hebben hier vaak veel meer last van. Maar zoals ik al aangaf, is dit helemaal niet erg en heel normaal. 

 

Hoe ga je ermee om?

Er zijn 2 dingen die je niet moet doen: je kind forceren om contact te maken met onbekenden en alle moeilijke situaties vermijden. Dit heeft een averechts effect. Als je alle moeilijke, onbekende situaties vermijdt, geef je je kind mee dat hij terecht bang is.

Wat doe je dan wel? De truc is je kind rustig blootstellen aan situaties die hij als eng ervaart. Door je kind te steunen en te begeleiden op lastige momenten, leert hij omgaan met de aanwezigheid van onbekenden en de afwezigheid van jou.

  • Bouw het contact met onbekenden rustig op.

  • Geef je kind tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

  • Laat je kind eerst lekker de kat uit de boom kijken bij jou op schoot.

  • Vraag mensen om niet te snel op je kind af te stappen voor bijvoorbeeld een gesprekje.

  • Laat onbekenden jouw kind na een tijdje rustig benaderen met bijvoorbeeld een speelgoedje.

 

Daarnaast is het belangrijk om als ouder altijd duidelijk afscheid te nemen (niet weg te glippen) en bij terugkomst je kind duidelijk te begroeten. Als je wegglipt, kan je kind de angst krijgen dat jij altijd ineens kan verdwijnen. Zo wordt je kind alleen maar nóg angstiger en eenkenniger. 

 

Tot slot heb ik als tip om regelmatig kiekeboe of verstoppertje met je kind te spelen, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo leert je kind dat iets wat ze niet zien, toch weer terugkomt. Ook door met je kind te praten als jij in een andere ruimte van het huis bent, leert je kind dit. 

 

Lees ook: Bang in het donker.

 

Is of was jouw kind eenkennig? Hoe ga of ging jij hiermee om?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355