Wat doe je als je kind nachtangsten heeft?

27 Feb 2019

Nachtangsten, ook wel Pavor Nocturnus genoemd, zijn vreselijk om te zien als ouder en moeten dan ook niet verward worden met nachtmerries. Bij nachtangsten wordt je kind schreeuwend en gillend wakker in zijn slaap en lijkt hij totaal onbereikbaar. Je kunt geen contact met je kind maken en je kunt je kind dus ook niet troosten. De volgende ochtend herinnert je kind zich er niets meer van.
In dit artikel vind je tips over wat je als ouder kunt doen als je kind nachtangsten heeft.


Nachtangsten

Nachtangsten komen bij 3 tot 5 procent van de kinderen voor, voornamelijk bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Sommige kinderen hebben er maar een korte periode last van, andere kinderen veel langer. Hoe nachtangsten precies ontstaan, is helaas niet bekend. De rijping van de hersenen lijkt een rol te spelen. Nachtangsten nemen namelijk vanzelf af, naarmate je kind ouder wordt.

Vermoeidheid, spanning en stress kunnen 'triggers' zijn.

 

Hoe ga je hier als ouder mee om?

 

 1. Het ziet er vreselijk uit als je kind een nachtangst heeft, maar kinderen hebben er over het algemeen weinig last van. Ze slapen tijdens een nachtangst, ook al hebben ze hun ogen open. Nachtangsten zijn geen reden tot zorgen en gaan eigenlijk altijd vanzelf weer over.

 2. Meestal werkt het het beste om je kind zoveel mogelijk met rust te laten tijdens een nachtangst. Wakker maken lukt namelijk meestal niet en zorgt alleen maar voor verwarring.

 3. Zorg dat de omgeving veilig is en je zich niet kan bezeren als hij om zich heen slaat.

 4. Blijf bij je kind als hij een nachtangst heeft. Zo kun je zijn veiligheid waarborgen en je kind eventueel geruststellen als hij tóch wakker wordt.

 5. Heeft je kindje de nachtangsten iedere avond/nacht om dezelfde tijd? Dan zou je kunnen proberen om je kindje een kwartiertje van tevoren even wakker te maken. Je kind begint daarna weer aan een nieuwe slaapcyclus en slaat de overgangsfase waarin hij normaal overstuur zou raken over.

 6. Bouw de dag rustig af. Is er die dag iets vervelends gebeurt? Praat erover? Hebben jullie ruzie gemaakt? Praat het uit. Houd 's avonds een vast ritueel aan en zorg ervoor dat je kind rustig in slaapt valt.

 7. Het kan heel vermoeiend zijn als je kind 's nachts nachtangsten heeft. Probeer dan ook op andere momenten bij te slapen.

 8. Praat 's ochtends niet meer met je kind over zijn nachtangsten van die nacht. Daarmee maak je het voor je kind groter dan het is. Hij heeft hier niks aan.

 

Heeft jouw kind hier last van (gehad)? Heb jij nog tips voor andere ouders?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355