Wat doe je als je kindermishandeling vermoedt?

23 Feb 2019

Professionals waarschuwen: "Wanneer er een vermoeden is van kindermishandeling, kijk dan niet weg". Maar wat doe je dan wel? Vaak weet je niet zeker of een kind mishandeld wordt, wil je ouders niet vals beschuldigen en weet je niet precies waar je aan moet kloppen met je vermoeden. In dit artikel vind je tips.

 

Angst om in te grijpen

Prof. dr. Lenneke Alink: Handelen bij een vermoeden betekent niet dat er direct een melding wordt gedaan of het kind uit huis wordt geplaatst. Het is belangrijk om zorgen in ieder geval bespreekbaar te maken met de ouders. Vraag bijvoorbeeld bij een vermoeden of het wel goed gaat thuis. Investeer in de relatie met ouders, zodat ze hulp durven te vragen. Maar kijk bij een vermoeden niet weg.”

 

Gevolgen van kindermishandeling

Op korte termijn is lichamelijk letsel een mogelijk gevolg van kindermishandeling. In extreme gevallen kan een kind zelfs overlijden. Kindermishandeling remt de ontwikkeling en kan psychische problemen veroorzaken. 

Op de lange termijn kan kindermishandeling voor allerlei psychische problemen zorgen zoals een posttraumatische stressstoornis en een dissociatie stoornis. Volwassenen die als kind mishandeld zijn, kunnen toevlucht zoeken tot verslaving, zelfverwonding en zelfmoord. 

 

Ongeveer 1/3 van de kinderen die mishandeld of verwaarloosd is, mishandelt of verwaarloost later ook zijn/haar eigen kinderen. 

 

Wat doe je?

Vermoed je dat er in je omgeving een gezin is waar sprake is van kindermishandeling? Vertoont een kind bijvoorbeeld extreem stil en teruggetrokken gedrag? Schrikt het kind van aanrakingen? Heeft het kind vaak verwondingen? Ziet het kind er verwaarloosd uit (ongewassen haren, kapotte kleren etc.)? Hoor je ouders vaak schreeuwen tegen hun kind? Kijk dan niet weg, maar onderneem stappen!

 

 • Praat met de betrokkenen
  Als je het durft, ga dan met betrokkenen in gesprek. Beschuldig de betrokkenen niet, maar spreek je zorgen uit en biedt steun aan. Zie je op tegen zo'n gesprek? Een medewerker van Veilig Thuis kan je advies geven. Daarvoor bel je 0800-2000.

 • Zorg dat je er bent voor het kind
  Het is altijd goed om er voor het kind te zijn. Nodig het kind uit, doe samen wat leuks en bied een luisterend oor. Stel het kind geen vragen over jouw vermoedens. Kinderen zijn namelijk loyaal aan hun ouders. 

 • Bel Veilig Thuis
  Weet je niet goed wat je moet doen? Bel Veilig Thuis! Daar kun je advies vragen of je hart luchten. Als je wilt, kun je anoniem bellen. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via 0800-2000.

 • Directe nood? Bel de politie of 112.
  Is het kind in gevaar? Twijfel dan niet en bel meteen 112! De politie is opgeleid om met kindermishandeling om te gaan. 

 

Heb jij wel eens het vermoeden gehad dat een kind mishandeld werd? Wat zou jij doen bij een vermoeden?

 

Bronnen: NJI, Veilig Thuis, Vakblad Vroeg

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355