Wat je moet regelen tijdens de zwangerschap

24 Jun 2017

Hoera! Je bent zwanger! Vanaf nu zul je beginnen met de voorbereidingen voor de komst van de baby: geboortekaartjes uitzoeken, de eerste kleertjes kopen, meubeltjes uitzoeken… Maar er moeten ook heel veel praktische zaken geregeld worden. Het is nogal een waslijst, dus ik heb alle punten (17) voor je op een rijtje gezet:

 

 1. Aanmelden verloskundigenpraktijk
  Dit doe je al rond de 6 weken. Kijk goed welke verloskundigen er worden vergoed door jouw verzekeraar en kijk naar de recensies.

 2. Kraamzorg
  Kraamzorg is geen luxe maar een noodzaak. De kraamverzorgster houdt jij en je baby de eerste dagen goed in de gaten. Het regelen van de kraamzorg doe je bij voorkeur voordat je 4 maanden zwanger bent. Kijk even goed op de website van je zorgverzekering en naar recensies!

 3. Kinderopvang
  Hoe vroeger je dit regelt, hoe beter. Je hebt dan simpelweg gewoon veel meer keuze. Je kunt je al opgeven vanaf 3 maanden. Ook als je dan nog niet zeker weet of je er wel gebruik van gaat maken. Afzeggen kan altijd nog.

 4. Zwangerschapsverlof
  Als je werkneemster bent en je bent zwanger, meld je dit bij je werkgever. Hoe sneller je dit doet, hoe fijner voor je werkgever. Als je werkt als zelfstandige heb je ook recht op 16 weken zwangerschapsverlof via de ZEZ (zwanger en zelfstandige) regeling. Je moet dit uiterlijk 2 weken voor de ingang van je zwangerschapsverlof aanvragen. Ben je werkloos? Ook dan heb je recht op 16 weken verlof! Meld je zwangerschap 2 tot 4 weken voor je eerste verlofdag bij het UWV om op tijd je geld te ontvangen. Hoor je maar niks van het UWV? Ga er dan zelf achteraan voordat je zonder geld komt te zitten.

 5. Inschrijving ziekenhuis
  Wil je in het ziekenhuis bevallen? Vraag dan bij een aantal ziekenhuizen een rondleiding op de kraamafdeling. Dan geef je je keuze door aan je verloskundige. Het lukt alleen als er tijdens jouw bevalling plaats is. Als je thuis bevalt kun je aangeven waar je het liefst naar toe zou willen als je toch nog naar het ziekenhuis moet.

 6. Baby erkennen
  Als je met de vader van de baby getrouwd bent, zal hij automatisch de wettige vader van het kind zijn. Daarvoor hoef je je baby niet te erkennen. Als je niet getrouwd bent, en je wil wel dat de baby erkend wordt, kun je dat regelen op het gemeentehuis. Dat kan al tijdens de zwangerschap! Dit kan ook tijdens het aangeven van de baby of later. Als je als moeder niet meekomt, moet je schriftelijk toestemming en een identiteitsbewijs meegeven.

 7. Eventueel naar de notaris
  Wil je graag vastleggen wie er voor je kind zorgt als jullie overlijden? Of hoe de erfenis dan geregeld is? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een notaris. Die wijst je meteen op de addertjes onder het gras en kan je helpen bij het maken van een testament.

 8. Naam bedenken
  De bedenken van de naam! Het is zooo moeilijk, maar tegelijkertijd ook zo leuk! Denk niet alleen na over de voornaam, maar ook over de achternaam. Ook het aannemen van de naam van de moeder is mogelijk.

 9. Babyuitzet kopen
  De babyuitzet! Je vindt honderden lijstjes op internet, maar je hebt gelukkig niet ál die spullen nodig. Hier heb ik laatst al een artikel over geschreven.
  Lees ook: De babyuitzet: wat staat er op het lijstje, maar is klinkklare onzin? 

 10. Kraampakket aanschaffen
  In het kraampakket zitten medische artikelen die je tijdens en net na de bevalling nodig hebt. Bij veel aanvullende verzekeringen krijg je het kraampakket gratis thuisgestuurd. Hiervoor moet je natuurlijk wel je zwangerschap melden. Anders kun je een kraampakket tegen betaling bij je zorgverzekering aanvragen, deze kopen bij de apotheek of de drogist of een kraampakket online bestellen. Dit kost ongeveer 30 euro. Kijk ook eens naar het natuurlijke
  Nalini kraampakket.

 11. Bed omhoog
  Rond de 37 weken zwangerschap verhoog je je bed. Dit doe je met bedklossen of met stoeptegels, kratten bier of houten blokken. De verloskundige en kraamverzorgster kunnen je zo beter helpen en hoeven zo niet elke week langs de fysiotherapeut.

 12. Ziekenhuistas klaarzetten
  Mocht je onverwachts al gaan bevallen, staat je bevallingstas in ieder geval al klaar! Hier doe je in: kleding om in te bevallen, schone kleding, ondergoed, toiletspullen (vooral een tandenborstel, deo en make up remover), flesje water, dikke sokken, maxi cosi, babykleding in 2 maten (ook een mutsje), dekentje, speen, luiers, omslagdoek, opgeladen camera, snacks, kleingeld (parkeerautomaat), opgeladen camera, telefoon oplader, telefoonnummers, verzekeringspapieren, identiteitsbewijs en papieren van de verloskundige.

 13. Telefoonlijst bij de telefoon leggen
  Noteer de telefoonnummers van de verloskundige, het ziekenhuis, jullie ouders en de eventuele oppas voor oudere kinderen. Die wil je niet moeten zoeken als je weeën hebt!

 14. Babykleertjes wassen
  De babyhuid is kwetsbaarder voor irritaties en daarom is het goed om alle kleertjes van tevoren even te wassen. Ik zou aanraden de kleertjes op 30,40 of 60 graden te wassen (kijk even in de labeltjes), natuurlijk of hypoallergeen wasmiddel te gebruiken en de wasverzachter achterwege te laten.

 15. Geboortekaartjes uitzoeken en enveloppen schrijven
  Daphne van Hippe geboortekaartjes schreef hier voor Online opvoeden een leuk artikel over. Je leest het artikel
  hier.

 16. De baby aangeven
  Dit doe je binnen 3 werkdagen. Let erop dat je de naam goed doorgeeft! De aangifte kan gedaan worden door de vader, moeder, iemand die bij de geboorte aanwezig was of iemand van het ziekenhuis. Je neemt mee: legitimatiebewijs van degene die aangifte doet, legitimatiebewijs van de moeder, eventueel een geboortebericht, eventueel een afschrift van de erkenningsakte en eventueel een bewijs van naamkeuze.

 17. Baby inschrijven bij de zorgverzekeraar
  Dit doe je binnen 4 maanden. Je betaald voor de zorgverzekering van je kindje dan wel geen premie, maar dat betekent niet dat hij automatisch is ingeschreven. 

 

Heb jij nog tips voor andere zwangere mama's?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355