Wat muziek doet met je kind

16 Jun 2017

Er is steeds meer bekend over de positieve invloed van muziek op de ontwikkeling van kinderen, maar in het onderwijs is er steeds minder aandacht voor. Best een beetje gek, vind je ook niet? Ik ging dus op onderzoek uit. Is muziekonderwijs echt zo goed voor je ontwikkeling? En wat zijn precies de voordelen voor kinderen?

 

In het onderwijs is er steeds minder tijd voor muziekonderwijs, omdat er meer tijd wordt besteed aan vakken zoals taal en rekenen. Dit zijn namelijk de vakken waar scholen op worden afgerekend. Hersenonderzoekers maken zich hier behoorlijk zorgen over en dat is niet voor niks! Door muziek te maken, geef je je hersenen namelijk een intensieve training wat ook weer helpt bij de 'schoolse vaardigheden'. Ook benieuwd naar wat je dan precies traint? Ik zet een aantal voordelen van muziekonderwijs op een rijtje:

 

 • Het verbetert je concentratie.
  Muziek maken helpt kinderen om hun aandacht te richten op één ding.

 • Het verbetert je werkgeheugen.
  Dit is niet zo gek, want muziek maken doet een groot beroep op je geheugen. Een goed werkgeheugen is heel handig bij het oplossen van problemen en draagt zo bij aan je intelligentie.

 • Kinderen leren beter luisteren.
  Luisteren vergt namelijk meer dan het openzetten van je oren! Uit onderzoek blijkt dat je minder opsteekt bij meer omgevingsgeluid. Kinderen die muziek maken, zijn minder gevoelig voor achtergrondruis en kunnen zich beter richten op de informatie in het geluid. Zo steken zij meer op van wat ze horen.

 • Het verbetert de taalverwerving.
  Door regelmatig muziek te maken, maakt de hersenstam het verschil tussen verschillende letters groter, waardoor het makkelijker is om deze te onderscheiden. Dit helpt enorm bij het leren praten bijvoorbeeld!

 • Het verbetert de emotionele intelligentie.
  Door regelmatig muzikaal bezig te zijn, heb je minder informatie nodig om de boodschap uit het geluid te halen. Zo herken je sneller de emotie in iemands stem.

 • Muziek ondersteunt de behandeling van dyslexie.
  De hersenen van kinderen met dyslexie maken veel fouten bij het onderscheid tussen verschillende klanken. Door regelmatig muziek te maken, doen je hersenen dit veel minder!

 

Naast al deze voordelen wil ik ook nog toevoegen dat kinderen muziek maken vaak super leuk vinden en als een vorm van ontspanning zien. Je kan dus wel zeggen dat het super waardevol is om kinderen in aanraking te brengen met muziek. Het luisteren naar muziek heeft al positieve effecten, maar kinderen zelf muziek laten maken is nóg waardevoller. Zet dus regelmatig de muziek aan, zing samen lekker veel liedjes, koop een trommel, sambaballen en een andere leuke muziekinstrumentjes en onderzoek de mogelijkheden voor muziekles bij jou in de buurt!

 

Houdt jouw kindje van muziek maken? Krijgt jouw kind muziekles op school? Of buiten school om? Vind jij muziekonderwijs belangrijk?

 

Mieras, M. (2010). Wat muziek doet met kinderhersenen. Amsterdam: Jeugdcultuurfonds.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355