Wat voor moeder ben jij?

Je kende vast de term 'tijgermoeder' al. Een moeder die haar kind opjaagt om zo goed mogelijk te presteren. Een moeder die altijd meer en beter wil voor haar kind. Maar kende je de termen 'dolfijnmoeder' en 'schildpadmoeder' ook al? Deze hippe termen zag ik laatst voorbij komen en daar wilde ik natuurlijk wel meer over weten! Ik ben erg benieuwd wat voor type moeder jij bent!

 

Tijgermoeder

Het begrip 'tijgermoeder' ontstond toen moeder Amy Chua in 2011 het boek 'Strijdlied van een tijgermoeder' uitbracht. Deze moeder voedt haar kinderen volgens de Chinese wijze op, zoals zij zelf ook is opgevoed. De tijgermoeder wil dat haar kinderen gelukkig worden door prestaties te bereiken. Je oefent dus dwang en druk uit op de prestaties van je kind, omdat dit zou leiden tot succes. Behaalt je kind een onvoldoende op school? Dan steek je toch gewoon zijn favoriete knuffel in de fik? Speelt je kind een verkeerde noot op de viool? Dan geef je hem toch gewoon een tik?
Je moet ook niet denken dat deze manier van opvoeden makkelijk is. Je zet je kind niet bij de tennis af, maar blijft om te kijken naar wat de verbeterpunten zijn. Je zegt niet tegen je kind dat hij zijn huiswerk moet maken, maar gaat ernaast zitten om hem te overhoren en te kijken of hij wel zijn best doet. 
De verwachting is dat deze opvoedstijl niet zo positief is voor het geluk van je kind. Je kind zal ongetwijfeld wel prachtig leren pianospelen en goede cijfers behalen op school.

 

Dolfijnmoeder
De term 'dolfijnmoeder' is geïntroduceerd als tegenbeweging tegen de tijgermoeder, bedacht door geluksdeskundige Shawn Anchor in 2013. Als dolfijnouder laat je je kind spelenderwijs leren. Je vindt presteren en een goede opleiding zeker belangrijk, maar je oefent niet zoveel dwang en druk uit. De manier waarop je je kind opvoedt, is speelser en flexibeler. Je maakt als dolfijnouder gebruik van korte, intensieve leermomenten, omdat je zo rekening houdt met de concentratieboog van je kind. Daarnaast is er ook tijd om te spelen en te ontspannen.
Dolfijnkinderen zouden zich leren ontplooien in vrijheid en opgroeien tot gelukkige volwassenen. 

 

Schildpadmoeder

Deze term is dit jaar bedacht door Lorianne en verscheen in Het Parool. Terwijl zij in het park liep, zag zij een rokende moeder, omringd door wel 10 honden en wat vriendinnen. Ergens tussen al die honden en vrouwen liep ook een tienermeisje. De moeder vertelde dat zij niet wist of havo nou wel zo goed was voor haar dochter. Ze heeft nu soms al moeite met natuurkunde en er zijn tenslotte meer dingen in het leven dan school. Toch? Een schildpadmoeder vindt dat haar kind niet zo zijn best hoeft te doen. Presteren is absoluut niet belangrijk. Doe vooral waar je je goed bij voelt en waar je zin in hebt! 
Een voordeel is natuurlijk dat een kind van een schildpadmoeder nooit op zijn tenen hoeft te lopen, maar een nadeel is dat een kind ook niet wordt gestimuleerd en uitgedaagd. De kans is erg groot dat een kind dan ook minder bereikt. 

 

Ik ben nu wel erg benieuwd wat voor moeder jij bent! Zit er een term tussen die jou als moeder goed beschrijft? En is dat ook het type moeder dat je graag zou willen zijn?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355