Wat voor ouder ben jij?

Grofweg zijn er 4 verschillende opvoedstijlen. In het dagelijks leven is de kans groot dat je verschillende stijlen combineert, maar meestal overheerst er toch één. Ik zet de verschillende stijlen met de bijbehorende voor- en nadelen op een rijtje en ik ben erg benieuwd wat voor ouder jij bent!

 

Autoritair
Deze opvoedstijl wordt gekenmerkt door veel controle en weinig betrokkenheid. Er zijn veel regels, jij als ouder bent de baas, je kind moet gehoorzamen en je kind krijgt straf als hij niet gehoorzaamt. Orde, rust en regelmaat staan voorop. 


Voordeel: Je kind heeft veel duidelijkheid. Hij weet waar hij aan toe is. 
Nadeel: Je kind ontwikkelt weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

 

Autoritatief
Deze opvoedstijl wordt gekenmerkt door veel controle en veel betrokkenheid. Jij als ouder bent de baas, je toont veel liefde, houdt rekening met de behoeften van je kind en er is ruimte om te overleggen. Je wil al je regels en beslissingen uitleggen en probeert je kind zoveel mogelijk te steunen en aan te moedigen. Deze opvoedingsstijl wordt in onze westerse cultuur als het meest effectief en positief gezien.


Voordeel: Je kind ontwikkelt zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
Nadeel: Het kost tijd, moeite en geduld als ouder. Je gaat tenslotte veel in gesprek en legt veel uit.

 

Toegeeflijk
Deze opvoedstijl wordt gekenmerkt door weinig controle en veel betrokkenheid. Jij als ouder hebt veel aandacht voor de wensen en behoeften van je kind en geeft je kind bijna altijd zijn zin. Eigenlijk is je kind wel een beetje de baas thuis.


Voordeel: Er zijn weinig conflicten thuis.
Nadeel: Doordat je kind geen grenzen aangeboden krijgt, leert hij niet goed met zijn emoties omgaan en kan hij gezien worden als ‘verwend’.

 

Verwaarlozend
Deze opvoedstijl wordt gekenmerkt door weinig controle en weinig betrokkenheid. Je kind krijgt weinig steun, aandacht en veiligheid. Eigenlijk wordt je kind een beetje aan zijn lot overgelaten.


Voordeel: Als ouder heb je alle tijd voor jezelf (geen voordeel voor je kind dus).
Nadeel: Je kind leert heel weinig en kan zich eenzaam voelen.

 

En, weet je het al? Wat voor ouder ben jij? Laat het vooral weten! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355