Week tegen kindermishandeling

17 Nov 2017

Vandaag start de week tegen kindermishandeling met als thema 'Verbind door het kind'. Helaas is zo'n week, ook in Nederland, nog steeds nodig. Er groeien namelijk zo'n 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. In de week tegen kindermishandeling wordt er aandacht gegenereerd voor de aard en omvang van het probleem en voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. 

 

Kindermishandeling in Nederland

In Nederland groeien er ieder jaar helaas nog ruim 118.000 kinderen op in een onveilige gezinssituatie. Dat getal vind ik zelf echt extreem hoog. Onder kindermishandeling verstaan we het volgende:

 

'Elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief opdringen, waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel.'

 

Het gaat dus niet alleen om (fysieke) mishandeling, maar ook om verwaarlozing, seksueel misbruik en kinderen die getuigen zijn van gezinsgeweld. Ook dat heeft namelijk negatieve gevolgen voor kinderen. 

 

De gevolgen van kindermishandeling zijn groot. Naast al het emotionele en fysieke leed heeft een mishandeld kind meer kans op een psychiatrische stoornis, depressie, drugsgebruik, seksueel risicogedrag en angststoornissen. Tevens is er een verhoogd risico om later eigen kinderen te mishandelen. De mate waarin een kind deze schade ondervindt, hangt af van de veerkracht van een kind en van beschermende factoren zoals steun uit de omgeving. 

 

Alhoewel ik het financiële plaatje eigenlijk helemaal niet interessant vind als het om kindermishandeling gaat, wil ik toch nog even benoemen dat kindermishandeling de Nederlandse samenleving zo'n 1 miljard euro per jaar kost! Genoeg redenen dus om in actie te komen!

 

Week tegen kindermishandeling
Dit jaar vindt de week plaats van maandag 20 tot en met zondag 26 november. Op maandag 20 november is de aftrapbijeenkomst waarin het onderzoek van de kinderombudsman, naar wat gemeenten doen aan de preventie van kindermishandeling en huishoudelijk geweld, wordt gepresenteerd.

Verder worden er de hele week zowel lokaal als regionaal activiteiten georganiseerd zoals bijeenkomsten op scholen met ervaringsdeskundigen, theatervoorstellingen, open huizen, exposities en bijeenkomsten voor professionals. Kijk hier om te zien wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd. 

De kernboodschap is 'Verbind voor een kind'. We moeten samenwerken voor de sterkste aanpak tegen kindermishandeling!

 

Ik voel me niet veilig

Ben jij minderjarig en gaat het niet goed bij jou thuis? Deel jouw verhaal dan met anderen, neem contact op met de Kindertelefoon of Veilig Thuis of schakel de politie in bij directe nood via 0900-8844 of via 112!

 

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huishoudelijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling, maar aan anderen zou ik aanraden om de vragen op deze website te beantwoorden. Daar rolt dan precies uit wat je het beste kunt doen.

Je kunt ook altijd bellen met Veilig Thuis voor advies en hulp op 0800-2000. Dit telefoonnummer is gratis en 24/7 bereikbaar. 

 

Wat zou jij doen als jij kindermishandeling vermoedde?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355