Week van de teek: dit moet je weten

17 Apr 2018

Het is de week van de teek. En dat is het niet voor niets. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks namelijk een tekenbeet en 1 op de 5 teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het doel van deze actie is dus mensen informeren om het aantal tekenbeten en natuurlijk vooral het aantal besmettingen met Lyme te verminderen. Daar werk ik graag aan mee!

 

Hoe kom je aan een tekenbeet?

Teken komen voor in heel Nederland. Ze leven in bossen, maar ook in beschutte weilanden, parken, tuinen, duinen en heidegebieden. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Ook zitten ze op je huisdieren en op vogels. In maart tot en met oktober is de kans op een tekenbeet het grootst.

 

Hoe herken je een tekenbeet?

Teken zijn heel klein: 1 tot 3 millimeter. Ze lijken een beetje op spinnetjes. Omdat teken zo klein zijn, lijkt het alsof er een zwart puntje op je huid zit.

Als een teek langer op je huid zit, zuigt hij bloed op en zwelt hij op tot een donkerrood bolletje. De teek kan dan een doorsnede krijgen van 1 centimeter. De teek lijkt dan op een bruine erwt.

 

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Het helpt erg goed om lange kleding te dragen en je sokken over je broek te dragen. Daarnaast helpt het om je sokken, schoenen, broek en onbedekte huid in te smeren met een middel met DEET. Gebruik je liever geen DEET (voor je kind)? En zijn ook veel etherische oliën die werken zoals theeboomolie, lavendelolie en eucalyptusolie en zelfs kant-en-klare anti-teek middeltjes zonder DEET.

 

Controleren op tekenbeten

Het is verstandig om zowel jezelf als je kind te controleren als je op een plek bent geweest waar teken voorkomen zoals het bos. Teken kunnen overal op je lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter je oren en rond de haargrens in je nek. Controleer dus vooral op die plaatsen. Eventueel met een vergrootglas.
Controleer vooral ook je kleding. Als je een teek op je kleding ontdekt, verwijder je deze of was je je kleding minimaal een half uur op 60 graden. 

 

Wat doe je als je een teek ontdekt?

 • Allereerst verwijder je de teek. Zo snel mogelijk! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

 • Gebruik geen alcohol. jodium of olie voordat je de teek verwijdert! 

 • Pak de teek met een puntige pincet of een tekentang en zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem eruit. Knijp niet in zijn lijf, want dan knijp je de teek leeg in je bloedbaan en spuit je extra bacteriën in je lijf. Besef je ook dan een teek zich schuin vastzuigt. Trek de teek eruit in de richting dat hij is vastgezogen. Zo breekt de teek niet. 

 • Ontsmet als de teek eruit is het wondje.

 • Vervolgens breng je een bezoekje aan je huisarts. Tegenwoordig krijg je vaak binnen 3 dagen na de beet een preventieve dosis antibiotica.

 • Je hebt tegenwoordig ook de mogelijkheid om je teek op te sturen naar ProHealth. Daar kunnen ze bepalen of de teek dragen is van Lyme of andere infecties. Als de teek niet besmet is, weet je zeker dat je geen Lyme kunt hebben.

 • Tenslotte houd je de huid rondom de plek waar je beet zat 3 maanden lang in de gaten. Als je een rode ring of rode plek ziet ontstaan of je krijgt lichte griepklachten, neem je weer contact op met een arts.

 

Heb jij wel eens een tekenbeet gehad? Controleer jij jezelf en je kind(eren) wel eens op tekenbeten?

 

Bronnen: www.weekvandeteek.nl

http://www.lymetelijf.nl/wat-te-doen-na-een-tekenbeet/

 

*Als je een aankoop doet via een link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355