Weeskinderen in Thailand: ik ging op bezoek

Kathleen komt uit de Verenigde Staten en is ruim 20 jaar geleden naar Thailand gekomen om weeskinderen te helpen. Zij startte een gezinshuis, ving hier 8 kinderen in op en zorgt nog steeds dagelijks voor hen. Ik vond dit een prachtig verhaal en ging op tweede kerstdag bij haar gezinshuis langs.

 

Mijn bezoek

Met mijn achtergrond vond ik het natuurlijk erg interessant om in Thailand een weeshuis of gezinshuis te bezoeken. Ik ben echter ook op de hoogte van de nadelen die zo'n bezoek kan hebben en daar wilde ik natuurlijk niet aan bijdragen. Over mijn bezoek aan het gezinshuis van Kathleen had ik een goed gevoel. Ik wist zeker dat de kinderen uit dit gezinshuis hier niet woonden om geld van toeristen te verdienen, ik zou de dagelijkse gang van zaken niet verstoren, ik zou geen nadelige invloed hebben op de hechting van de kinderen (nauwelijks contact), ik zou geen baan van een local innemen en ik zou Kathleen kunnen helpen, omdat zij met vragen zat voor een social worker, maar deze niet kan vinden in Thailand. 

 

De kinderen in het gezinshuis

In het gezinshuis wonen 8 kinderen: 7 tienerjongens en 1 tienermeid. Deze kinderen zijn bij Kathleen terecht gekomen toen zij tussen de 0 en 3 jaar oud waren en sindsdien leven zij samen als hecht gezin. De kinderen hebben allemaal hun eigen verhaal. Kathleen vertelde mij over een jongen die voor zijn tweede verjaardag al op 5 verschillende plekken gewoond had! Er zijn ouders die de zorg voor een kind niet konden betalen, er was een moeder die de gevangenis in moest, een moeder die overleed aan AIDS, een moeder met een verstandelijke beperking en een vader die er alleen voor stond en zijn kind de hele dag maar opsloot, omdat hij het huis uit moest om geld te gaan verdienen. De kinderen zijn óf door de ouders zelf bij Kathleen gebracht of bij haar terecht gekomen via het staatsweeshuis. 

 

Het gezinshuis

Kathleen woont samen met deze jongeren in een ruim huis in Chiang Mai. Er zijn 4 ruime slaapkamers voor de kinderen, een leuke tuin, een grote keuken en een hele grote woonkamer. Er werken ook een aantal mensen. Zo is er een nachtwerker die doordeweeks blijft slapen, is er een schoonmaakster en is er altijd iemand aanwezig die Kathleen helpt met de zorg voor de kinderen. Het mooie vond ik dat al deze personeelsleden al jaren lang in dit gezinshuis werken. Vooral voor kinderen die niet bij hun ouders opgroeien is dit erg belangrijk in verband met hun hechting.

 

Over Kathleen

Kathleen is Christelijk en is dit gezinshuis begonnen, omdat zij dacht dat dit haar roeping is. Zij zorgt 7 dagen per week voor de kinderen. Eens in de 4/5 jaar gaat zij op bezoek bij haar familie in de Verenigde Staten. Vaker is lastig voor de kinderen en is erg duur.
Ze geniet enorm van de ontwikkeling die de jongeren doormaken. Ze kwamen zo klein en hulpeloos binnen, maar zijn nu groot, gelukkig en zelfverzekerd.
Het lastigste vind zij het gedrag dat de jongeren soms vertonen. Ze zitten natuurlijk met z'n allen in de puberteit, maar daarnaast hebben ook nog 7 van de 8 jongeren hechtingsproblematiek. Deze jongeren zullen haar nooit 100% vertrouwen en zij kan hen ook nooit volledig vertrouwen. Mijn tas bijvoorbeeld, ging bij binnenkomst meteen achter slot en grendel. 

 

Mijn indruk

Het voelde niet als instelling, maar als gezin. Dat vond ik echt super mooi. Katleen noemt de jongeren ook haar kinderen en de kinderen noemen haar 'mama'. De kinderen weten trouwen wel alles over hun achtergrond en als het mogelijk is, houden ze ook contact met hun familie. Dit is helaas maar bij 2 van de jongens mogelijk. 
Het is natuurlijk geen huis zoals wij dat kennen, maar de kinderen hadden alles wat ze nodig hebben. Ook met kerst hadden ze allemaal leuke cadeautjes gekregen. Het was overduidelijk dat Kathleen haar uiterste best doet om deze kinderen om deze kinderen zo gelukkig mogelijk te zien!

 

Wil je helpen?

Kathleen vertelde dat zij best wel wat hulp kan gebruiken. Het meest zou zij gebaat zijn bij mannelijke vrijwilligers die minimaal een maand kunnen blijven. Er werkt geen mannelijk personeel en dat is erg jammer met 7 tienerjongens.
Daarnaast zou zij ook heel erg blij zijn met kleding! Ook donaties voor kleding of het onderwijs van de kinderen zijn natuurlijk van harte welkom. Als je bij zou willen dragen, kun je (in het Engels) een mailtje sturen naar Kathleen via: kathyhoj@gmail.com.

 

Heb jij weleens een opvanghuis voor kinderen bezocht?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355