Weet jij wat je moet doen bij een kwallenbeet?

Kwallenbeten zijn heeeeel vervelend. Een kwallenbeet brandt, steekt en jeukt. Nu veroorzaken de meeste kwallen die je in Nederland tegenkomt geen grote problemen, maar het is wel erg fijn als je weet wat je moet doen. Hoe behandel je een kwallenbeet? Wat helpt tegen de jeuk? Wanneer bezoek je een dokter? En wanneer verdwijnt de beet weer?

 

Kwallen

Kwallen zijn die glibberige, doorzichtige, skeletloze dieren. Ze zijn doorzichtig, omdat ze voor 95% tot 99% uit water bestaan. Op de tentakels van kwallen zitten kleine naaldjes. Als je deze aanraakt, wordt er een soort gif in je huid gespoten.

 

In de lente en zomer zwemmen er behoorlijk wat kwallen in de Noordzee en je kunt deze dan ook tegenkomen in de zee en op het strand. Als er heel veel kwallen in het water zitten, zal de rode vlag uitgehangen worden. De vlag die aangeeft dat het te gevaarlijk is om in de zee te zwemmen. Gelukkig is dat in Nederland niet vaak het geval.

 

Moet je uitkijken voor kwallen op het strand?
Meestal komen we in Nederland aangespoelde kwallen tegen op het strand. Vaak zijn deze dood of bijna dood, maar pas op: ook deze kwallen kunnen nog steken! In de eerste uren nadat een kwal aangespoeld is, zijn de netelcellen nog gewoon actief. Pas dus ook op dat je hier niet met je blote voeten overheen loopt. 

 

Kinderen

Vooral kinderen krijgen regelmatig een kwallenbeet. Zij spelen immers lekker met blote voeten in het zand. Laat je kind voordat je naar het strand gaat wat foto's zien van kwallen. Dan weet je kind dat hij kwallen moet vermijden (en niet moet voelen aan dat gekke, glibberige ding op het strand).

 

Zijn kwallen gevaarlijk?

Je kunt er vanuit gaan dat de kwallen die je in Nederland tegenkomt niet gevaarlijk zijn. Er zijn gebieden op de wereld waar wel gevaarlijke kwallen leven: Noord-Australië, Nieuw-Guinea, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam. Hier leeft de Australische zeewesp waarvan de beten zelfs dodelijk zijn. Maar zoals ik al zei, hoef je je daar in Nederland echt niet druk om te maken. 

 

Klachten

Als je gebeten wordt door een kwal voel je dat meteen. Je krijgt een brandende of stekende pijn en een jeukend gevoel. Je kunt het vergelijken met het gevoel van brandnetels. Deze klachten zijn normaal en onschuldig.

Krijg je last van hoofdpijn, benauwdheid of moet je braken? Bezoek dan een arts!

 

Behandeling

Als het dus blijft bij een heel vervelend brandend gevoel, kun je de kwallenbeet zelf 'behandelen'. Dat doe je als volgt:

 

  1. Spoel de plek af met zout water (uit de zee). Niet met zoet water (uit de kraan bijvoorbeeld).

  2. Verwijder eventuele resten van tentakels met een pincet. Heb je geen pincet bij de hand? Scrub de plek dan met zand. 

  3. Wrijf de plek in met azijn. Dit kan de verdere afgifte van gif voorkomen. 

  4. Eventueel kun je nog een pijnstiller innemen. 

 

Wanneer verdwijnen de plek en de pijn?

Na een paar uren tot een paar dagen trekt de beet van een kwal vanzelf weer weg. Na een week zal de plek niet meer zichtbaar zijn en zul je er geen last meer van hebben. In principe is de huid dan weer helemaal hersteld en zul je er geen littekens of iets dergelijks aan overhouden. Soms is er tijdelijk een verkleuring van de huid zichtbaar, maar ook dit trekt vanzelf weer weg.

Heb je na een week toch nog last van de kwallenbeet? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan eventueel een medicijnzalf voorschrijven. 

 

Hebben jij of je kind wel eens een kwallenbeet gehad? Wat deden jullie toen?

 

Bron: https://www.drleenarts.com/advies/kwallenbeet/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355