Weg met de tuitbeker?

22 Apr 2018

Niet lang geleden zag ik een artikel voorbij komen over tuitbekers. Tuitbekers zouden slecht zijn voor de tanden en kaak van je kind. Dat was nieuwe informatie voor mij. Ik geloof ook niet meteen alles wat ik lees, dus ik ging op onderzoek uit. Is een tuitbeker niet goed voor kinderen? En wat is dan een goed alternatief?

 

Nadelen van de tuitbeker

Normaal gesproken zit je tong tegen je gehemelte aan. Je tong ligt in het richeltje achter je boventanden, zonder tegen je tanden aan te duwen. Als je slikt, beweegt je tong omhoog en niet naar voren.
Als je kind regelmatig uit een tuitbeker drinkt, ligt zijn tong onder de tuit en blijft zijn mond een beetje openstaan. Je kind went dan aan een lage voorwaartse tongligging tijdens het slikken. Zijn tong duwt dan tegen zijn tanden of beweegt tussen zijn tanden door. Hierdoor kunnen gebitsafwijkingen ontstaan. Een veel voorkomend voorbeeld is de open beet, waarbij de boventanden niet meer over de ondertanden vallen.
In de meeste gevallen wordt dit op latere leeftijd opgelost met een beugel. Is sommige gevallen is een kaakoperatie nodig.

 

Sneller gaatjes

Met een tuitbeker, worden de tanden van je kind veel langer aan het drinken blootgesteld dan met een gewone beker. Dit komt doordat kinderen vaak aan de beker sabbelen. Als je je kind een suikerhoudende drank zoals siroop of appelsap aanbiedt, vergroot een tuitbeker dus de kans op gaatjes.

 

Spraakontwikkeling

Door een tuitbeker kan je kind dus een verkeerde rustpositie van de tong en verkeerd slikken. Deze 2 factoren hebben vaak een negatieve invloed op de spraak. Bepaalde klanken worden dan te ver naar voren (tegen de tanden) geproduceerd. Dit zorgt voor lispelen en slissen.

 

Alternatieven voor de tuitbeker

Eigenlijk is een normale beker het beste alternatief! Het is lastiger voor je kind en je zult vaker ongelukjes hebben, maar voor de tanden en kaak is het super goed. Je kunt hiermee al beginnen zodra je kind goed kan zitten. Vaak is dit rond de 6 a 8 maanden. Dikkere vloeistoffen zoals yoghurt of een fruithapje zijn het makkelijkst om mee te beginnen. 

 

Vindt je kindje dit toch nog erg moeilijk? Dan kun je een oefenbeker overwegen. Bijvoorbeeld een 360 oefenbeker of een beker met een neusuitsparing. Het voordeel van deze laatste variant is dat je kind zijn hoofd niet zover naar achteren hoeft te doen en zich minder snel zal verslikken. 

 

Wil je toch een makkelijke beker voor bijvoorbeeld onderweg? Kies dan voor een rietjesbeker. Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Ook drink je horizontaal uit een rietjesbeker waardoor het nekje tijdens het drinken niet wordt belast. 

 

Conclusie

Af en toe uit een tuitbeker drinken is natuurlijk geen ramp. Je kind uit een 'normale' beker laten drinken heeft echter de voorkeur. Vooral als je kind zijn tong naar buiten steekt over de onderlip (onder het tuitje) tijdens het drinken is het verstandig om de tuitbeker links te laten liggen. Andere alternatieven voor de normale beker zijn oefenbekers en rietjesbekers.

 

Wat voor beker gebruik(te) jij voor je kind?

 

Bron: https://www.consumentenbond.nl/ontwikkeling-kind/tuitbekers

http://www.prelogopedie.nl/?page_id=4908

 

*Als je een artikel koopt via een link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355