Weg met kinderservies en kinderbestek?

29 Apr 2020

Wij hebben thuis een hele boel kinderservies en kinderbestek: plastic bordjes, plastic bakjes, plastic bekers, plastic bestek, een rietjesbeker, een oefenbeker... Super handig zou je zeggen, toch? Maar als ik het opnieuw mocht doen, had ik denk ik helemaal geen kinderservies en kinderbestek in huis gehaald. Benieuwd waarom ik dit niet gekocht zou hebben? En wat ik dan wél in huis zou hebben gehaald? Lees dan snel door!

 

Aardewerk en porselein

Waarom zou je kinderen (met een 'normale' motorische ontwikkeling) niet gewoon laten eten van borden van aardewerk en porselein? Net als je zelf waarschijnlijk doet? Daar leren kinderen zo ontzettend veel van! Zo leren ze hoe het écht werkt. Ze leren hoe ze met verschillende materialen om moeten gaan. En ze ontdekken oorzaak en gevolg. Dus dat je voorzichtig moet zijn met je porseleinen bord, omdat het kapot gaat als het op de grond valt. Daarnaast hebben échte borden een natuurlijk gewicht waardoor het je kind informatie geeft over wat hij in zijn handen heeft (wat weer goed is voor de hand-oog coördinatie).

Hetzelfde geldt voor glazen en mokken. Natuurlijk wordt je kind de eerste 10 keer dat hij uit een normaal glas drinkt kleddernat. Maak hoe erg is dat? Het leert je kind wel hoe drinken écht werkt. En je zult je erover verbazen hoe snel je kind het op zal pakken en hoe snel dit gewoon goed gaat.

En dan tenslotte bestek: tuurlijk geef je je dreumes geen vlijmscherp mes, maar een vork, lepel en ook een wat botter mes kunnen prima!

 

Lees ook: Het 2x nee is ja principe.

 

Daar gaat je mooie servies!

Ik zou persoonlijk aanraden om een bezoekje aan de kringloopwinkel te brengen en hier een flinke stapel borden van aardewerk of porselein en ook meteen wat glazen te kopen (kost echt niet meer dan al dat kinderservies en kinderbestek). Er zullen er namelijk best wat sneuvelen en ik kan me voorstellen dat het doodzonde zou zijn als dat met je mooie servies gebeurt. De eerste week sneuvelt er misschien iedere dag wel een bord of glas, maar dat zal langzamerhand steeds minder worden. Na een paar weken zal je kind het helemaal doorhebben. En terwijl andere ouders dan nog maanden of soms zelfs jaren vrezen voor de bordjes en kommetjes die op tafel staan tijdens een verjaardag en balen als ze de tuitbeker zijn vergeten in te pakken, kun jij lekker achterover leunen.

 

Wat is jouw mening over kinderservies en kinderbestek?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355