Wiskundeknobbel al te zien bij baby's

12 Oct 2018

Volgens Amerikaanse onderzoekers zou je bij baby's van 6 maanden oud al kunnen voorspellen of ze in de kleuterklas goed zullen zijn in wiskunde. Mijn eerste gedachte was: "Bij baby's van 6 maanden? Die kunnen nog helemaal niet praten, laat staan rekenen. Hoe dan?" Ik dook het onderzoek in en vond het antwoord op mijn vraag.

 

Onderzoek

Amerikaanse wetenschappers van Duke University onderzochten 48 kinderen. Ze onderzochten de kinderen op de leeftijd van 6 maanden en op de leeftijd van 3,5 jaar. De baby's kregen 2 soorten filmpjes te zien: de helft van de filmpjes toonde beelden van steeds hetzelfde aantal stippen die veranderen in grootte en compositie. De andere helft van de filmpjes toonde ook beelden van stippen. Bij deze tweede helft bleven de grootte en de compositie van de stippen hetzelfde, maar veranderde het aantal stippen, de hoeveelheid dus. 

 

De reactie van de baby's

Als de baby's langer bleven kijken naar het tweede soort filmpjes, waarbij het aantal stippen veranderde, concludeerden de onderzoekers daaruit een voorliefde voor aantallen en scherpzinnigheid om aantallen in de schatten. Een voorliefde voor wiskunde dus.

 

De kleuters

Op 3,5 jarige leeftijd werden de kinderen weer getest. Ze kregen weer plaatjes met stippen te zien, maar moesten nu aanwijzen op welk plaatje de meeste stippen stonden. Ook kregen de kleuters (eigenlijk nog peuters) rekenoefeningen en moesten ze hardop tellen. 

 

Resultaten

En wat bleek? De wiskundige baby's, de baby's die langer naar het tweede soort filmpjes keken, bleken als kleuter beter te scoren op de wiskundige tests. Het verband tussen een voorkeur voor getallen en wiskundige vaardigheden bleef ook overeind als de onderzoekers corrigeerden voor algemene intelligentie. Conclusie: nog voor baby's kunnen praten of zelf maar woorden begrijpen, hebben ze al een wiskundeknobbel (of niet). Hoe sterker hun voorliefde voor getallen op jonge leeftijd, hoe beter ze op latere leeftijd zijn in het leren van wiskundige vaardigheden. 
 

Zelf voorspellen?

Wil je zelf een voorspelling doen? Dat is behoorlijk lastig. Er zijn genoeg filmpjes op Youtube te vinden met stippen die veranderen van kleur of in hoeveelheid, maar welke baby vindt bewegend beeld nou niet interessant? Vergelijkingsmateriaal (een andere baby) is dan geen overbodige luxe. 
Er schijnt ook een verband te zijn tussen de wiskundeknobbel van ouders en die van hun kinderen. Een voorspelling doen aan de hand daarvan is in ieder geval een stuk eenvoudiger!

 

Denk jij dat jouw kind een wiskundeknobbel heeft?

 

Bron: https://www.eoswetenschap.eu/natuurwetenschappen/wiskundige-babys 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355