Yes! Mijn kolfprobleem is opgelost

23 Jan 2019

Ik had echt een hekel aan kolven. Ik denk dat de meeste mensen er niet zo dol op zijn, maar meestal was mijn opbrengst maar zo'n 10 cc. Hooguit 20. Na een week of 3 iedere dag kolven ben ik ermee gestopt. Ik had alles geprobeerd: flesjes afdekken, ontspannen, naar Mees kijken, zelfs met Mees knuffelen tijdens het kolven, serie kijken, een beetje werken, ogen dicht, oxytocine neusspray, warmte, douchen... Ik kolfde trouwens met de Medela Freestyle, maar ik heb ook de Avent handkolf geprobeerd. Inmiddels is mijn kolfprobleem gelukkig opgelost en in dit artikel lees je hoe dat is gelukt.

 

Aanleiding

Ik had het kolven dus opgegeven. Ik werd er knettergek van. Tot Mees was afgevallen door een te kort tongriempje en mijn productie weer omhoog moest. Toen kreeg ik de opdracht om weer te gaan kolven. Ik zag er onwijs tegenop, maar ben nu blij dat ik tóch weer begonnen ben.

 

Oplossing voor mijn probleem

 • Kolfschilden
  Een lactatiekundige IBCLC keek met mij mee en toen bleek dat mijn kolfschilden te groot waren. In het ziekenhuis had een verpleegkundige in de kraamweek met mij mee gekeken en kolfschilden in maat M aangeraden, maar deze bleken veel te groot. Ik kolf nu met maat S, maar XS zou waarschijnlijk nog beter zijn (die maat is wel lastig verkrijgbaar).

 • Andere kolf
  Daarnaast heb ik de Medela Symphony gehuurd. Een krachtigere kolf is er volgens mij niet. 

 • Warmte
  Voordat ik ga kolven warm ik een pittenzak op en leg ik deze op mijn borsten. Door de warmte verwijden de bloedvaten en melkgangen, waardoor de melk makkelijker gaat stromen.

 • Ontspanning
  Ik ga comfortabel zitten, haal een paar keer diep adem via mijn buik en kijk een leuke vlog.

 • Borstcompressie
  Door borstcompressie toe te passen, komt er nog meer melk uit mijn borsten.

 • Doorzetten
  Ook met al deze tips kolfde ik de eerste keer nog maar 26 cc en een kleine week later 100 cc. Doorzetten dus!


Ik ben ervan overtuigd dat vooral de sterkere kolf, de kleinere kolfschilden en het doorzetten mijn probleem hebben opgelost!

Ik houd de Medela Symphony nog een tijdje en wil dan weer overstappen naar mijn Medela Freestyle als dat lukt.

 

Heb jij nog kolftips?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355