Zakgeld: wanneer en hoeveel?

16 Jul 2017

Wat een lastig punt als ouder: zakgeld. Je wil natuurlijk dat je kind goed met geld om leert gaan, maar hoe doe je dat? Geef je überhaupt zakgeld? Wanneer begin je met zakgeld? Hoeveel zakgeld geef je? En wat moet je kind betalen van dit geld? Als ouder bepaal je dit natuurlijk helemaal zelf, maar ik hoop met dit artikel wel een beetje te kunnen helpen bij die keuze.

 

Waarom zakgeld?
Zakgeld is een goede manier om je kind te leren hoe hij met geld om moet gaan. Je kind leert meer over de waarde van geld, leert sparen voor grotere uitgaven en keuzes maken tussen wat hij allemaal graag zou willen. Bij leren hoort natuurlijk ook fouten maken en dit is helemaal niet erg. Dit is juist erg leerzaam! Doordat het nu over kleine bedragen gaat, kan je kind oefenen en verkleint dit de kans dat je kind later in de financiële problemen raakt.

 

Wanneer begin je met zakgeld?
Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen de verschillende munten herkennen. Ver voor die leeftijd beginnen, heeft dus niet zo heel veel zin. Je kunt dus het beste met zakgeld beginnen rond de 6e verjaardag. Je kind zal waarschijnlijk meteen al zijn zakgeld uit willen geven. Dit is helemaal niet erg. Als je kind wat ouder wordt, leert je kind dat hij iets groters kan kopen als hij spaart.

Ook benieuwd wanneer andere ouders beginnen? Van de 5-jarigen krijgt 45% zakgeld. Bij de 8-9-jarigen is dit 82% en bij de middelbare scholieren is dit 88%.

Als je kind nog wat jonger is, is het fijn als je het geld contant geeft. Zo ziet je kind goed hoeveel geld hij heeft. Op een bankrekening is dit erg lastig te overzien voor jonge kinderen. Dan is het echt alleen een getalletje. Als je kind wat ouder wordt, kan een bankrekening wel erg handig zijn. Dan kun je ook niet meer vergeten om nog even snel te pinnen of die muntjes te wisselen. Van de scholieren krijgt 68% zijn zakgeld via online bankieren en 32% contact.

 

Hoeveel zakgeld geef je?
Hoeveel zakgeld je geeft is op de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van wat jij als ouder te besteden hebt! Daarnaast is het afhankelijk van wat je kind van zijn zakgeld moet betalen. Hoeft je kind er alleen speelgoed of wat lekkers van te kopen? Moet hij ook zijn uitjes betalen? Of misschien cadeautjes voor vrienden of een abonnement? Pas daar de hoogte van het zakgeld op aan.

 

Hieronder vind je een richtlijn voor bedragen voor kinderen op de basisschool per week:

Hieronder vind je een richtlijn voor bedragen voor  kinderen op de middelbare school per maand:

 

Tips bij het geven van zakgeld

  • Geef je kind telkens hetzelfde bedrag op hetzelfde moment (bijvoorbeeld elke zaterdag €2,-.

  • Spreek samen af wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen. Dit kun je vastleggen in een leuk zakgeldcontract.  

  • Gebruik het zakgeld niet als loon en niet als straf.

  • Op=op. Geef dus geen extra zakgeld als je kind dat leuke spel wil kopen. Zo leren ze juist goed met geld omgaan.

  • Motiveer je kind om te sparen: vertel over de voordelen, koop een leuke spaarpot of sluit een spaarrekening af bij een wat ouder kind.

 

Hoe pak jij deze zakgeld kwestie aan?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355