Zal ons kind online herkenbaar in beeld komen?

10 Sep 2018

Ik heb sinds het begin van mijn zwangerschap een aantal keer de vraag gekregen of ons kind herkenbaar in beeld zal komen op internet. Op mijn blog en Social Media dus. Vooral op Instagram plaats ik namelijk regelmatig foto's en video's van mezelf en soms ook van Ger. Wij hebben hier goed over nagedacht en veel gesprekken over gevoerd en dit is hoe we deze kwestie aan willen pakken:

 

Korte antwoord

Het korte antwoord op de vraag of ons kind online herkenbaar in beeld zal komen, is 'ja'! Dit betekent alleen niet dat je alle foto's die we naar de opa's en oma's versturen ook op deze blog, op Facebook en op Instagram zult zien verschijnen. We hebben hier namelijk voor onszelf wat 'regels' voor bedacht.

 

Waarom foto's delen?

Ik deel regelmatig foto's van mijzelf op deze blog en op Social Media deel ik nog veel meer. Waarom? Simpelweg omdat ik dat leuk vind. Het maakt mijn blog en accounts een stuk persoonlijker en ik heb daardoor ook veel contact met anderen. Zo ken ik in real-life weinig andere zwangeren, maar heb ik via Instagram dagelijks contact met heel veel andere zwangere vrouwen. En dat is gewoon leuk! Ook toen ik afgelopen maand 2 keer in het ziekenhuis belandde, werd ik overladen met lieve berichtjes en ervaringsverhalen en dat vond ik super fijn.

Onze baby is straks een groot deel van ons leven en het voelt voor mij vanzelfsprekend dat hij ook wel eens (herkenbaar) op mijn blog en Social Media te zien zal zijn. Ik verwacht dat ik straks apetrots op hem ben en dat ook af en toe met jullie wil delen! Dat kan natuurlijk onherkenbaar zoals Kelly van Kelly Caresse, Nicolette van Dam en Karin van Mama's Meisje dit doen, maar dat voelt voor mij niet fijn. Ik heb hier heel veel respect voor, maar het voelt voor mij incompleet. Op zo'n foto is het bijvoorbeeld moeilijk om emotie vast te leggen.

 

Gevaren

We weten nog maar weinig af van de gevolgen van sharenting, zoals het online delen van foto's van je kinderen wordt genoemd. Tuurlijk ken ik ook de verhalen van foto's die in verkeerde handen terecht zijn gekomen, maar sociale media zijn jonge media waar we mee om moeten leren gaan. Wij zijn eigenlijk de eerste generatie die er echt volledig mee opgroeit.

Naast dat foto's in handen kunnen vallen van pedofielen of criminelen, geef je je kind door foto's te delen op internet een digitale identiteit waardoor ze niet meer met een 'schone lei' kunnen beginnen. Of dat erg is, is een tweede, maar vanwege deze gevaren, hebben wij de volgende 'regels' voor onszelf opgesteld:

 

Geen bloot

Hier waren wij al snel over uit. Er komen geen foto's op internet waarop ons kind bloot is. Er komen geen foto's online van luierverwisselingen, geen foto's van ons schattige blote zoontje in bad en ook de foto waarop hij zo knap op het potje plast, wordt niet gepost. Ergens vind ik het jammer dat dit 'nodig' is, want als je kinderen nooit meer half bloot ziet, krijgt het een lading. Ik moet er echter niet aan denken dat zo'n foto bij een viespeuk terechtkomt en ik kan me voorstellen dat dit foto's zijn waar ons kind zich tijdens zijn puberteit voor zou schamen. Zo zul je ook geen foto zien verschijnen waarop zowel mijn blote borst als het gezicht van ons kind goed te zien zijn. Ik denk namelijk dat ik het als 16 jarige puber niet zo leuk had gevonden als iedereen toegang tot zulk soort foto's van mij zou hebben. 

 

Geen viezigheid

Poep, plas, kwijl en kots: het hoort allemaal bij kinderen. Ik zal ook gerust delen dat ons zoontje deze week al 3 spuitluiers heeft gehad, maar online een herkenbare foto delen waarop hij helemaal onder de poep of kots zit, gaat me te ver. Dit zijn namelijk foto's waarvoor een kind zich later kan schamen en waarmee hij gepest zou kunnen worden.

 

Heftige emoties

Hetzelfde geldt voor heftige emoties zoals driftbuien. Iedere peuter krijgt wel eens een driftbui en ik zal hier ook zeker eerlijk over zijn. Maar foto's hiervan plaatsen, gaat me dan weer te ver om dezelfde redenen als hierboven. 

 

Eigen keuze

Jonge kinderen kunnen nog niet kiezen of en hoe zij op Social Media verschijnen. En als ze dat wel kunnen, overzien zij ook nog niet altijd de gevolgen hiervan. Deze keuze maak je de eerste jaren dus als ouder. Ik heb daar niet zo heel veel moeite mee, want als ouder bepaal je de eerste jaren wel meer. Zo bepaal je of je kind naar een gebedshuis zoals de kerk gaat, of je kind naar een kinderdagverblijf gaat en waar je kind opgroeit. Allemaal keuzes die een grote invloed hebben op zijn of haar ontwikkeling.
Zodra ons kind oud genoeg is om zelf een keuze te kunnen maken over wel of niet herkenbaar in beeld komen op social media, zal deze keuze zeker gerespecteerd worden. Ik kan me voorstellen dat dit begint als ons kind naar school gaat. Maar ook voor die tijd zal ik ons kind nooit dwingen voor een mooie foto voor op Instagram. Hij zal nooit hoeven te poseren of hoeven te lachen op commando.

Mocht ons kind later moeite hebben met een bepaalde foto, zal deze natuurlijk ook meteen worden verwijderd, maar ik hoop dat dat niet nodig zal zijn. 

 

Kind geen inkomstenbron

Tenslotte wil ik niet dat ons kind een middel wordt om geld te verdienen. Ik krijg betaald voor samenwerkingen met bedrijven en dat is super leuk. Ook ons kind zal hier voordelen van ondervinden. Zo zal ik vaak thuis zijn en zal hij regelmatig leuke spullen ontvangen, zoals dat nu al het geval is. Ik wil er voor waken dat ons kind geen directe inkomstenbron wordt. Zo vind ik het prima om producten te ontvangen en te reviewen (leuk zelfs), maar mag het geen voorwaarde voor een samenwerking zijn dat er 3 foto's van ons kind, vrolijk spelend met bepaald speelgoed, op mijn blog verschijnen. Mochten we hier toch een keer een uitzondering voor maken, zullen de opbrengsten naar zijn spaarrekening gaan of hem op een andere manier ten goede komen.

 

Kort samengevat

Kort samengevat zullen wij ons bij iedere foto die wij overwegen te plaatsen afvragen hoe hij zelf over de foto zou denken als hij ouder is. Zou hij zich voor deze foto kunnen schamen? Zou hij gepest kunnen worden om deze foto? Zou het erg zijn als deze foto wordt verspreid over een groot (nog groter) publiek? Als het antwoord op 1 van deze vragen 'ja' is, wordt de foto natuurlijk niet geplaatst. En bij twijfel ook niet!

 

Nep? Ideaal beeld?

Creëeren we dan geen nep, ideaal beeld van ons leven? Misschien wel. Er zullen waarschijnlijk alleen foto's van onze zoon voorbij komen waarop hij netjes aangekleed, schoon en blij is en dat is niet de realiteit. Jonge kinderen zijn namelijk ook vaak boos, verdrietig en vies. Toch vinden wij het belangrijker dat de digitale identiteit die wij ons kind onbewust geven positief is dan om een realistisch beeld te schetsen. En foto's van mezelf waarop ik wallen tot op mijn knieën heb, waarop ik vlekken op mijn kleren heb, waarop de spaghetti in mijn haren zit en waarop ik strontchagrijnig ben, zal ik jullie niet onthouden. Ik heb zelf geen moeite met het delen van dit soort foto's en hierdoor hoop ik toch nog enigszins de realiteit te kunnen laten zien.

 

Tenslotte wil ik nog toevoegen dat dit is hoe we het nu voor ons zien. Wie weet veranderen we van gedachten als we ons zoontje in onze armen hebben, als we ineens een foto van ons kind op een andere blog zien verschijnen of als we bepaald commentaar op foto's krijgen. Maar dat zien we dan wel weer!

 

Lees ook: Sharenting: wel of niet?

 

Hoe denk jij over het online delen van foto's van je kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355