Zet een streep door (zwangerschaps)discriminatie!

18 Oct 2017

44% Van de werkende, zwangere vrouwen krijgt de maken met zwangerschapsdiscriminatie. Ze worden benadeeld bij sollicitatie, promotie of verlenging van het contract. Dit percentage is absurd hoog en daarom startte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid de campagne 'Zet een streep door discriminatie'.

 

Cijfers zwangerschapsdiscriminatie

  • 43% Van de werkende, zwangere vrouwen heeft in 2016 iets meegemaakt wat volgens de wet op discriminatie wijst. In 2012 was dit 45%.

  • 10% Van de vrouwen heeft meegemaakt dat zij expliciet is afgewezen voor een functie vanwege hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. 20% Van de vrouwen heeft het vermoeden dat ze is afgewezen vanwege deze redenen.

  • Bij 44% van de werkende, zwangere vrouwen is hun tijdelijk contract niet verlengd vanwege de zwangerschap.

  • 25% Van de vrouwen geeft aan dat zij door haar zwangerschap of moederschap is benadeeld bij de arbeidsvoorwaarden zoals zwangerschapsverlof, terugkeer na verlof, salarisverhoging of urenuitbreiding.

  • 3% Van de vrouwen met een vast contract is ontslagen vanwege de zwangerschap.

 

Voorbeelden zwangerschapsdiscriminatie

'Ik kreeg een nieuwe baan voor 16 uur. Op de ochtend dat ik het contract zou tekenen heb ik ze gebeld en eerlijk gezegd dat ik zwanger was. Een uur later werd ik terug gebeld met de mededeling dat het toch een contract voor 8 uur werd… En nee, dat had niks met mijn zwangerschap, zeiden ze.' 

 

'Toen ik zwanger was werkte ik als huishoudelijke hulp. Mijn contract werd echter in december 2013 niet verlengd omdat mijn werkgeefster niet wist hoe ik zou herstellen na de bevalling.  Pas na de bevalling ben ik er achter gekomen dat dat pure zwangerschapsdiscriminatie was.'

 

'Tijdens mijn twee zwangerschappen werkte ik voor een uitzendbureau. Beide keren is mijn contract niet verlengd. Bij de eerste keer na mijn bevalling kon ik zelfs terugkomen bij het bedrijf waar ik toen via het uitzendbureau voor werkte. Hierdoor werd mij duidelijk dat het feit dat mijn contract niet werd verlengd, door mijn zwangerschap kwam en niet doordat ik bijvoorbeeld mijn werk niet goed deed..'

 

De campagne

Om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een landelijke campagne gestart. Het doel hiervan is werkgevers bewust maken van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie en het talent dat ze hierdoor mogelijk laten lopen. 
De campagne is onderdeel van het actieplan zwangerschapsdiscriminatie dat Asscher in maart heeft gepresenteerd en waarmee met 13 maatregelen actief werk wordt gemaakt van de aanpak van zwangerschapsdiscriminatie. 

 

De campagne bestaat uit radiospotjes, online advertenties en inzet op social media. Daarnaast worden op www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl tips gegeven over hoe werkgevers en medewerkers samen tot goede afspraken kunnen komen rondom zwangerschap op de werkvloer. 

 

Minister Asscher: 'Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder. Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan 9 maanden vooruit.'

 

Hoe reageerde jouw werkgever op jouw zwangerschap?

 

Bronnen: https://www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl/wie-doen-mee/zwangerschap

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/18/asscher-wil-einde-aan-zwangerschapsdiscriminatie

https://www.mensenrechten.nl/dossier/zwanger-en-werk

https://www.mensenrechten.nl/zwangerschapsdiscriminatie

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355