Zindelijk de nacht door

10 Jun 2018

Ik vroeg jullie over welk onderwerp jullie graag een blog zouden zien. Hier kwam heel duidelijk 1 onderwerp uit: zindelijk de nacht door. Op een gegeven moment is je kind overdag helemaal zindelijk. En dan? Hoe zorg je ervoor dat je kind ook 's nachts geen luier meer om hoeft? Daarover gaat dit artikel.

 

Als je kind overdag zindelijk is, kan het nog best even duren voordat hij/zij ook 's nachts zindelijk is. Je kunt afwachten totdat je kind in de ochtend vaak een droge luier heeft, je kind afwachten totdat je kind aangeeft geen luier meer aan te willen of je kunt het 'trainen'. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

 

Heel simpel

Eigenlijk is het heel simpel. Eerst wacht je totdat je kind overdag goed zindelijk is. Dan weet je dat je kind de signalen goed voelt en hier goed op kan reageren. Vervolgens vertel je je kind duidelijk dat hij/zij nu ook 's nachts geen luier meer om krijgt en naar de WC moet gaan als hij/zij moet plassen.

 

Wakker maken
In het begin kun je je kind voordat jij gaat slapen nog even goed wakker maken en laten plassen. Het liefst doe je dit 3 uur nadat je kind is gaan slapen. De meeste urine in de slaap wordt namelijk binnen 2 tot 3 uur na het slapengaan aangemaakt. Als je kind om 7 uur gaat slapen, maak je hem dus rond 10 uur nog even wakker om te plassen.

 

Afwachten

En dan zit er eigenlijk niets anders op dan afwachten. Afwachten of je kind je volgende ochtend nat of droog is. 

 

Bed verschonen

Het bed verschonen, ontkom je in het begin helaas niet aan, maar je wilt natuurlijk niet dat het matras iedere keer nat is. Gebruik daarom een matrasbeschermer of een zeiltje onder het hoeslaken. Nog handiger is het dubbel opmaken van het bed: matras, matrasbeschermer/zeiltje, hoeslaken, matrasbeschermer/zeiltje, hoeslaken. Zo kun je 's nachts bij een ongelukje de bovenste laag afhalen en in de was gooien en snel weer verder slapen. 

 

Wassen

Ik denk eigenlijk dat dit overbodig informatie is, maar als je kind in bed geplast heeft, is het erg belangrijk om je kind 's ochtends even goed te wassen. Anders ga je dat echt ruiken. 

 

Straffen en belonen

Straffen is echt NOT DONE! Je kind vindt het echt niet leuk om in een ondergeplast bed te liggen. Belonen is geen slecht idee. Je kunt je kind veel complimentjes geven, je kind een extra lekker ontbijtje geven na een droge nacht of bijvoorbeeld een nieuwe pyjama of een nieuw dekbedovertrek gaan uitzoeken als hij/zij een hele week niet in bed geplast heeft. 

 

Wanneer stoppen?

Heb je na 2 weken het gevoel alsof er nog niks veranderd is en je kind gewoon door plast, maar dan in zijn/haar bed in plaats van in de luier? Stop er dan weer even mee. Als het te lang duurt kan het je kind erg onzeker maken. Het kan dan zo zijn dat je kind (nog) niet wakker wordt van de signalen. Probeer het over een aantal maanden gewoon nog een keer. Als je kind 5 is en het lukt nog steeds niet, kun je eventueel hulp vragen of hulpmiddelen zoals een plaswekker gaan gebruiken (in overleg met je huisarts).

 

Is jouw kind al zindelijk overdag en/of in de nacht? Heb jij nog tips?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355