Zo bijzonder: baby spit backwash

Heb je ooit gehoord van het fenomeen 'baby spit backwash'? Of eigenlijk 'retrograde milk flow'? Ik vind dit zó mooi en bijzonder! In dit artikel lees je wat het is en hoe het werkt. Het heeft in ieder geval te maken met borstvoeding en anti-stoffen.

 

Moedermelk past zich aan

Moedermelk past zich aan aan (de behoefte van) het kind. Zo is de melk in de eerste dagen veel dikker en vetter dan daarna (colostrum), maakt je lichaam precies genoeg melk aan om je kind een verzadigd gevoel te geven en goed te laten groeien en schiet de melk soms al toe als je kind begint te huilen. Hoe handig is dat?! (Voor je kind dan. Voor jou misschien wat minder).

 

Baby spit backwash

Er is nóg een prachtig fenomeen. Volgens Katie Hinde, professor aan de Arizona University stuurt een kind rechtstreeks informatie naar het immuunsysteem van de moeder over welke antistoffen hij/zij nodig heeft. Bijvoorbeeld tegen een verkoudheid of een griepvirus. 

Het werkt zo: als een kind aan de borst drinkt, creëert hij/zij een vacuüm. Er komt melk uit de gaatjes in de tepel en dat drinkt het kind op. Maar de tepel zuigt ook wat speeksel van het kind (of eigenlijk een soort cocktail van melk en speeksel) terug! En dit speeksel bevat informatie over aan welke virussen of bacteriën het kind is blootgesteld en veroorzaakt een 'immuunrespons'. Het lichaam van de moeder verandert vervolgens (direct) de samenstelling van de moedermelk door hier onder andere antistoffen aan toe te voegen en zo wordt het kind beschermt. Super cool toch?!

 

We wisten al dat moedermelk veel meer is dan voeding en dat de samenstelling van moedermelk elke dag weer anders is en afgestemd is op het kind, maar nu weten we nog net wat meer over de werking van dit bijzondere systeem.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355