Zo communiceer je effectief met je kind

18 Oct 2018

Wil je graag dat de sfeer in huis fijn is? Dat je niet 14 keer hoeft te vragen of je kind zijn schoenen aantrekt? En dat ook je kind zich gehoord en gerespecteerd voelt? Volg dan de onderstaande tips op. Zo zouden we met kinderen moeten communiceren:

 

1. Luister goed naar je kind

Luister met je volle aandacht naar je kind. Leg je telefoon even weg, probeer even niet te denken aan wat je allemaal nog moet doen vandaag en neem even écht de tijd om naar je kind te luisteren. Kinderen die zich gehoord voelen, staan meer open voor samenwerking en kunnen zich sneller ontspannen. Ze zullen gaan meewerken in plaats van tegenwerken. 

 

2. Communiceer op ooghoogte met je kind

Als je op ooghoogte gaat zitten, wordt het veel makkelijker om écht contact met je kind te maken. Jouw houding wordt automatisch opener, de kans is groter dat je kind je aankijkt en de kans is dus ook groter dat je kind naar je luistert.

 

3. Praat vanuit de ik-boodschap

Doordat je bij een ik-boodschap echt vanuit jezelf praat, roep je veel minder weerstand of verzet op bij je kind. "Ik heb last van hoofdpijn en harde geluiden maken het erger. Zouden jullie wat zachter kunnen praten?" "Als je je speelgoed door de kamer gooit, wordt het een rommeltje en daar houd ik niet van." Dat werkt een stuk beter dan: "Houd eens op met dat geschreeuw!" of "Wat maak je er een puinhoop van!"

 

4. Doe niet neerbuigend

Praat respectvol tegen je kind en doe dit bijvoorbeeld niet met een raar stemmetje. Zeg ook niet tegen je buurvrouw terwijl je kind in de buurt is: "Laat hem maar even gaan. Hij draait vanzelf wel weer bij." Je kind voelt zich hierdoor niet serieus genomen en zal niet meer bereid zijn om mee te werken.

 

5. Gebruik humor

Met humor verminder je de weerstand bij kinderen en komen ze sneller in actie. Daarnaast houd je natuurlijk de sfeer goed. Kietel je kind een keer als hij geen zin heeft om op te ruimen, vraag met een lach of hij kroketten in zijn oren heeft, doe samen een wedstrijdje of doe alsof je de grote *naam kind* zoekt die zo goed kan luisteren. Dit werkt vaak super goed!

 

6. Geef je kind een keuze

Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze van alles moeten en weinig zeggenschap hebben. Als je je kind een keuze geeft, geef je je kind het gevoel dat hij de controle in handen heeft. De kans is groter dat je kind meewerkt en het maakt je kind zelfverzekerder.

 

Hoe goed luistert jouw kind? Welke punten pas jij al toe? Welke tips heb jij nog?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355