Zo haal je een knikker uit een neus

17 May 2018

Regelmatig verdwijnen er knikkers, erwten of kralen in kinderneuzen. Ik heb dit nooit geprobeerd vanwege het verhaaltje 'Kralen rijgen' van Jip en Janneke, maar helaas heeft dit verhaaltje nog niet ieder kind bereikt. Het kan voor behoorlijk wat paniek zorgen, maar met deze truc zou je jezelf en je kind een ritje naar de huisarts of het ziekenhuis besparen. 

 

Het verhaaltje van Jip en Janneke

Dit is een stuk van het verhaaltje dat ik me nog super goed kan herinneren. Hierdoor bleef ik met die knikkers en kralen wel uit de buurt van mijn neus. Janneke wilde kralen rijgen en Jip wilde liever hardlopen. Tijdens het kralen rijgen verveelde Jip zich en stopte hij overal kralen in...

En dan stopt ie een kraal in z'n neus. Hij duwt en duwt. Nu zit er een kraal in z'n neus. "Ik heb een kraal in m'n neus!", roept hij. Maar Janneke luistert niet, ze heeft het te druk. "Hij wil er niet meer uit!", roept Jip. Hij peutert en peutert. De kraal wit er niet meer uit. "Au!", gilt Jip. "Help!" Dan komt moeder aanlopen. "Wat is er toch?", zegt ze. Jip wijst naar zijn neus en moet erg huilen. "Een kraal?", zegt moeder. "Laat eens kijken." "Je hoofd naar achteren doen", zegt ze. En dan haalt ze de kraal uit Jip z'n neus. Jip ziet er bleek uit. Hij is zo geschrokken. "Zie je nou wel?", zegt moeder. "Dat moet je nooit doen Jip. Het is heel gevaarlijk. Het is gelukkig goed afgelopen."

 

De truc

Peuter Jack kreeg erwten voorgeschoteld en stopte een erwt in zijn neus in plaats van in zijn mond. Zijn vader filmde hoe hij dit oploste en deelde deze video op YouTube. De truc is om het neusgat waar niets inzit, dicht te duwen met een vinger. Vervolgens vraag je je kind zijn of haar mond te openen en blaas je in de mond. De erwt/kraal/knikker schiet er dan zo uit. Als je kind zelf kan snuiten, kun je ook het lege neusgat dicht duwen en vragen of je kind een paar keer hard wil snuiten. 

 

 

Mensen zijn dankbaar

Onder de video staan tientallen reacties van mensen die enorm blij zijn met deze truc. Ze noemen de vader een held. ‘Bedankt voor deze video. Het heeft mijn vrouw drie uur wachten in het ziekenhuis bespaard nadat mijn dochter een kraal in haar neus had gestopt. Na één keer blazen kwam ‘ie er uit.’

 

Kleine waarschuwing

De kans is groot dat er ook wat snot meekomt. Misschien is het dus fijn om dit trucje aan je partner over te laten... haha. 

 

Is dit veilig?

Ik ben geen arts en durf zelf geen uitspraken te doen over de veiligheid van deze truc. Daarom zocht ik contact met KNO-arts M. Friebel. Volgens hem is deze methode veilig, zolang je maar niet in het neusgat met de knikker/erwt/kraal blaast. 

Durf je het niet? Lukt het niet? Of twijfel je? Raadpleeg dan gewoon een arts. 

 

Heeft jouw kind wel eens iets in zijn neus gestopt? Wat deed jij toen?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355