Zo koos ik de basisschool voor mijn kind

12 Feb 2018

Onze oudste wordt binnenkort 4 jaar en dat betekent dat we al een hele tijd bezig zijn met de zoektocht naar de juiste basisschool voor hem en, niet onbelangrijk, voor zijn zusje. Maar hoe kies je die nou? Waar let ik als ouder op? Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en hebben we onze zoon aangemeld, maar we gingen niet over 1 nacht ijs!

 

'Het dorp waar ik woonde, kende slechts 1 school.'

 

Zelf ben ik opgegroeid in een klein dorpje in Brabant. De keuze voor een basisschool was gemakkelijk, want het dorp waar ik woonde, kende slechts 1 school, een Rooms Katholieke. Enkele jaren nadat ik daar begon, is er nog geprobeerd een openbare basisschool uit de grond te stampen, maar die was geen lang leven beschoren.

 

'Voor de eerste keer kreeg ik de maken met de keuze voor een school.'

 

Na mijn basisschooltijd ging ik naar het voortgezet onderwijs in het naburige dorp. Voor de eerste keer kreeg ik te maken met de keuze voor een school. Tegen het advies van de basisschool in (VWO) koos ik ervoor om naar de HAVO te gaan, omdat ik zeker wist dat ik later de PABO zou gaan doen. Positief punt was dat het gebouw, waarin de HAVO destijds gevestigd was, me ook veel meer aansprak en warmte gaf dan het veel ruimer opgezette en moderne VWO.

 

'Het is dan ook niet gek dat ik mijn man hier leerde kennen.'

 

Vanaf dat moment bracht ik mijn jeugd vooral door in dit dorp en het is dan ook niet zo gek dat ik mijn man jaren later hier leerde kennen tijdens het uitgaan. En hoewel ik graag terug was gegaan naar de plaats waar ik als klein meisje ben opgegroeid, kozen we ervoor in dit dorp een huis te kopen en samen te gaan wonen. 

 

'Als moeder uit het onderwijs kijk je toch anders naar scholen dan andere ouders.'

 

Mijn man is opgegroeid in dezelfde wijk als waar wij nu wonen en is daar ook naar school gegaan. Je zou zeggen: 'Makkie! Meld je kind gewoon daar aan!', maar zo gemakkelijk was dat voor mij persoonlijk niet. Als moeder uit het onderwijs (ik ben leerkracht en zorgcoördinator binnen het speciaal onderwijs) kijk je toch anders (noem het kritischer) naar scholen dan andere ouders, omdat je weet hoe het binnen zo’n schoolorganisatie werkt met missies, visies, beleid. Wat ik persoonlijk belangrijk vind, is dat er op school aandacht is voor het kind. Een vanzelfsprekendheid, zul je denken, maar hiermee bedoel ik dat er op alle vlakken gekeken wordt naar en aangesloten kan worden bij wat een kind nodig heeft. Zowel wat het onderwijsaanbod betreft als wat de sociaal emotionele ontwikkeling betreft. 

 

'Een goed beleid voor persten vind ik 1 van de belangrijkste punten.'

 

Zelf ben ik bekend met pesten. Ik ben in mijn jeugd slachtoffer geweest van hevige pesterijen, zowel op de basisschool als op de middelbare school. Uit ervaring weet ik hoe prettig het is als de school je hierbij de juiste begeleiding biedt. Een goed beleid voor pesten vind ik dan ook 1 van de belangrijkste punten in de keuze voor een juiste basisschool. De school moet je het vertrouwen geven dat ze hier op de juiste manier mee omgaan, dat pesten bespreekbaar gemaakt wordt en dat kinderen weerbaar gemaakt worden.

 

'Daarnaast vind ik het van belang dat een school onderwijs op maat biedt.'

 

Daarnaast vind ik het van belang dat een school onderwijs op maat biedt voor leerlingen die op welke wijze dan ook uitvallen of dreigen uit te vallen. Hoe gaan zij om met leer- en gedragsproblemen? Welke rol speel ik hierin als ouder? Worden deze problemen bespreekbaar gemaakt? 

 

'Hier komen we bij een derde, voor mij belangrijk, punt: laagdrempeligheid.'

 

Hier komen we bij een derde, voor mij belangrijk, punt: laagdrempeligheid. Als ouder wil ik de school binnen kunnen gaan als ik problemen ervaar, om deze bespreekbaar te maken. Een babbeltje met de leerkracht of directie tussendoor voor kleine dingen of een afspraak voor grotere dingen. 

 

'Gewoon vanwege het gevoel.'

 

Dit alles lijkt natuurlijk het ideale plaatje. Iedere school pretendeert hierin de beste te zijn en de keuze komt dan vaak toch weer neer op je gevoel. Wat voelt in een school prettig? Wat niet? Uiteindelijk hebben we de keuze hebben gemaakt uit twee scholen met ongeveer hetzelfde onderwijsconcept als uitgangspunt. De ene school in onze eigen wijk, de school waar mijn man vroeger onderwijs heeft gevolgd. Groot en modern. De andere in het centrum, klein en knus. En hoewel mijn man in eerste instantie de voorkeur had voor ‘zijn oude school’ in onze eigen wijk, is de keuze, na diverse bezoeken en gesprekken uiteindelijk toch gevallen op de kleine dorpsschool in het centrum van het dorp. Waarom? Gewoon vanwege het gevoel. Het gevoel dat op de ene school voor mij persoonlijk beter was dan op de andere. 

 

Wat vind jij belangrijk bij het kiezen van een basisschool?

 

Liefs, 

 

Amanda

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355