Zo krijg je gelukkige kinderen!

11 Dec 2017

Het doel van iedere ouder is zorgen voor gelukkige kinderen, toch? Maar hoe doe je dat nou? Zorgen voor gelukkige kinderen? Daar geeft het boek 'Raising Happiness: 10 simple steps for more joyful kids and happier parents' antwoord op. Deze 10 stappen voor gelukkige kinderen én ouders zijn ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Kom maar op met die stappen!

 

 1. Zorg dat je zelf gelukkig bent
  Jouw geluk heeft effect op het geluk van je kinderen. Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen depressieve moeders en negatieve resultaten van haar kinderen. Daarnaast zorgt het horen van de lach van een ander voor hetzelfde gevoel als wanneer je zelf lacht. 

 2. Leer je kind om diepgaande en blijvende vriendschappen aan te gaan
  Iedereen weet dat dit belangrijk is, maar besteed er eens wat extra aandacht aan. Laat je kinderen eens wat goeds doen voor een ander. Onderzoek toont aan dat dit je kinderen niet alleen een beter mens maakt, maar ze op de lange termijn ook gelukkiger maakt!

 3. Verwacht inzet, maar geen perfectie
  Wees dus geen tijgermoeder en geen schildpadmoeder, maar een dolfijnmoeder. Lees ook: Wat voor moeder ben jij? 

 4. Leer je kind dankbaarheid, vergeving en optimisme
  Leer je kind 'dankjewel' en 'sorry' te zeggen en benoem regelmatig wat er wél goed gaat in plaats van wat er niet goed gaat. Kinderen die leren optimistisch te denken, zijn maar voor de helft zo gevoelig voor depressiviteit in de puberteit. Daarnaast zijn optimisten doorgaans gezonder, succesvoller en tevredener. 

 5. Leer je kind emotionele intelligentie aan
  Het grootste verschil tussen gelukkige mensen en depressieve mensen is dat de gelukkige mensen weten hoe ze om moeten gaan met pijnlijke situaties en emoties. 
  Maar hoe doe je dit? Zorg ervoor dat je kind eerst zijn emoties kan herkennen. Dat kan door boekjes, filmpjes of doordat jij vaak de emoties van je kind (en van jezelf) benoemt: 'Ik zie dat je boos bent.' Zorg er ook voor dat je kind leert dat gevoelens goed zijn en dat iedereen die mag hebben.

 6. Leer je kind gelukkige gewoontes aan
  Volgens Carter zijn er 4 wetenschappelijk onderbouwde gewoontes waar je gelukkiger van wordt:

  • Afleiding en verleiding uit de weg gaan

  • Anderen supporten en steunen

  • Maar 1 doel per keer hebben

  • Niet naar perfectie streven

 7. Breng je kind discipline bij
  Gedisciplineerde kinderen kunnen beter met frustratie en stress omgaan en hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel. 
  De sleutel tot succes: wees betrokken, maar niet controlerend.

 8. Geniet van het moment
  Dit vind ik denk ik wel de allermooiste tip. Geniet van het moment. Mindfullness en meditatie kunnen hierbij helpen, maar voor kinderen werkt spelen ook fantastisch. Spelen zorgt ervoor dat kinderen in het nu leven en genieten van het moment. Laat je kind(eren) zoveel mogelijk vrij spelen dus!

 9. Zorg voor een gelukkige omgeving
  De makkelijkste manier om voor een gelukkige omgeving te zorgen is de TV uitzetten! Onderzoek toont een sterke band aan tussen geluk en geen televisie kijken. Sociologen laten zien dat gelukkige mensen vaak minder televisie kijken dan ongelukkige mensen.
  Daarnaast is het volgens Carter beter voor het geluk van je kind om zelf voor hem/haar te zorgen dan om hem/haar naar een kinderdagverblijf te laten gaan.

 10. Eet elke avond samen
  Het avondeten is een perfect moment voor aandacht en gezelligheid. Onderzoeken tonen aan dat kinderen die regelmatig met hun familie eten, emotioneel stabieler zijn en minder kans hebben op verslaving. Ook hebben ze minder kans op obesitas of een eetstoornis. 

 

Welke punten pas jij al toe? En welke (nog) niet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355