Zo maak je met koningsdag een mini-ondernemer van je kind

26 Apr 2019

Koningsdag is met al zijn vrijmarkten het uitgelezen moment voor ondernemers in de dop om hun verkoopskills te oefenen en een lekker zakcentje te verdienen. En hoewel veel ouders er niet meteen aan zullen denken, is het tevens een mooie gelegenheid om hun kind spelenderwijs bewust te maken van geld en de waarde hiervan. Want hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk geld verdient? Goed kunnen onderhandelen is hiervoor belangrijk, maar lang niet alle ouders oefenen dit met hun kind, blijkt uit onderzoek van Team Vier in opdracht van SNS onder ruim 500 ouders. Slechts één op de vijf (20%) bereidt hun kind voor op een goede onderhandeling tijdens de vrijmarkt. “Zonde, want van tevoren oefenen met onderhandelen geeft zelfvertrouwen, leert hen de waarde van geld en zorgt voor de grootste winst.”

 

Kind van A tot Z betrekken
Kinderen staan meestal samen met hun ouders op de vrijmarkt (78%). “Het is belangrijk om je kind bij de hele voorbereiding te betrekken: van het bepalen van de prijzen tot waar het verdiende geld uiteindelijk aan wordt uitgegeven. Op deze manier leren zij zelf keuzes maken”, aldus Annelou van Noort, expert op het gebied van kinderen en geld. “Het uitzoeken van de te verkopen spullen is bijvoorbeeld een goed moment om een kind het verschil tussen de emotionele waarde en marktwaarde van spullen bij te brengen. Zo lijkt een oude Barbie-pop klaar om verkocht te worden, maar is het kind daar emotioneel nog niet aan toe.” 71 procent van de ouders bepaalt dan ook samen met hun kind wat er verkocht gaat worden. Dit is veelal oud speelgoed (93%), oude boeken (66%) en/of oude kleding en schoenen (58%). Ook worden de prijzen van de artikelen samen bepaald (65%). Maar één essentieel onderdeel wordt in de voorbereiding door veel ouders vergeten...

 

Oefenen met onderhandelen cruciaal voor zelfvertrouwen
Op de vrijmarkt leert een kind de basisprincipes van onderhandelen kennen en hier spelenderwijs mee omgaan. Een goede voorbereiding hierop is fijn voor kinderen, want voor het eerst onderhandelen kan spannend zijn. Maar vier van de vijf (80%) ouders blijkt dit niet te doen terwijl van tevoren oefenen met onderhandelen het kind zelfvertrouwen geeft en ervoor zorgt dat hij of zij sterk in z’n schoenen staat tijdens het verkoopproces.

“Financiële opvoeding staat vaak niet op het prioriteitenlijstje van ouders qua opvoeding. Ze geloven dat het allemaal wel goed komt”, aldus van Noort. “Maar van tevoren oefenen geeft juist zelfvertrouwen en zorgt voor de grootste winst. Oefen het onderhandelen bijvoorbeeld met een rollenspel of een ‘wat als’-situatie. ‘Wat als iemand heel weinig geld biedt, moet je dan in onderhandeling gaan?’ Laat kinderen vooral zelf bedenken hoe ze dit gaan aanpakken. Bij welk artikel zakken ze in prijs, bij welk artikel niet. Zo leren ze de waarde van geld. Dit levert interessante gesprekken op met je kind en daarnaast heb je er ook veel lol en plezier mee. En, je maakt van je kind een echte mini-ondernemer.”

 

Tips om je mini-ondernemer op weg te helpen

 1. Bepaal samen de prijzen voor de artikelen. Prijs je artikelen niet te laag! Tijdens het onderhandelen kom je vaak ergens in het midden uit. Hanteer ronde prijzen, want dat is fijn rekenen voor jonge kinderen. Je kunt bijvoorbeeld stickers met de prijs op de spullen plakken. Maar je kunt ook het kraampje indelen in vlakken waarbij in het ene vlak alles €1 kost, in het andere €2, etc. Zo kun je gedurende dag producten die niet lekker verkopen gemakkelijk verplaatsen naar een andere prijscategorie.

 2. Bedenk aanbiedingen, bijvoorbeeld welke producten je als 3 voor de prijs van 2 weggeeft of het laatste uur is alles te koop met 50% korting. Deze aanbiedingen kun je ook tijdens de dag zelf verzinnen, als bepaalde producten niet lekker verkopen.

 3. Bedenk hoe het kraampje van jouw kind opvalt. Bijvoorbeeld door een leuke kreet die hij/zij af en toe kan roepen, bordjes of pijlen richting het kraampje en/of de styling van de kraam. Zorg echter dat je aan de styling niet meer geld uitgeeft dan het uiteindelijk op gaat leveren. Gebruik bij voorkeur spullen die je al in huis hebt.

 4. Oefen van tevoren met verkooptechnieken en onderhandelen door middel van een rollenspel. Bijvoorbeeld het aanprijzen van bepaalde items door een persoonlijk verhaal, een bijzonder kenmerk te noemen of aan te geven waarom de koper dit écht moet hebben. Zo bereid je je kind voor op allerlei soorten situaties, zoals lastige klanten en prijsonderhandelingen.

 5. Spreek af wat er na met het verdiende geld gebeurt. Zo kan er achteraf geen discussie of teleurstelling ontstaan. Gaat het bedrag bijvoorbeeld (deels) in de spaarpot of op de spaarrekening van het kind, moet hij/zij het delen met de ouders, gaat het (deels) in de familiespaarpot of mag hij/zij het direct (deels) op de dag zelf weer uitgeven.

 

Tips om je mini-ondernemer aan een hogere omzet te helpen

 1. Zorg ervoor dat je voldoende kleingeld bij je hebt.

 2. Zet een fooienpot neer, zodat mensen hun kleingeld daarin kunnen doen. Geef hierbij aan dat je spaart voor iets bijzonders. Dit vergroot de gunfactor en daarmee kans op een lekker fooitje.

 3. Maak een hoekje met kleine items van € 0,50. Biedt iemand op een artikel waarvoor je niet te ver in prijs wilt zakken? Laat ze dan een extraatje uitzoeken uit deze hoek om zo een goede deal te maken.

 4. Heb je een mooie duurdere item en heeft de koper niet voldoende geld bij zich, laat diegene dan ter plekke geld naar jou of je een van je ouders overmaken.

 5. Biedt naast de verkoop van spullen ook een ‘dienst’ aan, zoals schminken, nagels lakken of limonade en/ of snoepjes verkopen. Dit vereist vooraf een kleine investering, maar deze verdien je ruim terug en het stimuleert ook de verkoop van je andere producten. Daarnaast is het een leuke afleiding tijdens de dag.

 6. Genoeg verdiend en wil je graag naar huis? Geef dan het laatste uurtje je spullen die je kan missen gratis of voor hele lage prijzen weg en maak mensen blij. Een glimlach op iemand zijn gezicht is natuurlijk onbetaalbaar!

 7. Sluit de dag samen af met bijvoorbeeld een lekker ijsje of iets te drinken om het succes van de dag te vieren.

 

Staan jullie dit jaar op de vrijmarkt? Of hebben jullie dit wel eens gedaan? Hoe pakken/pakten jullie dat aan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355