Zo overleef ik de nachtvoedingen

17 Dec 2018

Eerder schreef ik al dat ik voorlopig nog niet van plan ben om de nachtvoedingen af te bouwen. Ik vind ze wel heel zwaar. Gelukkig gaat het nu al een stuk beter dan in het begin. Er zijn een aantal dingen die mij helpen om de nachtvoedingen te overleven en die deel ik graag met jullie.

 

1. Telefoon

Ik begrijp dat veel ouders hun telefoon bewust wegleggen tijdens het voeden om hun baby hun volledige aandacht te kunnen geven. Maar mijn telefoon is echt mijn redding 's nachts. Door een beetje te scrollen op Instagram of artikelen te lezen op de website van Kiind blijf ik een stuk makkelijker wakker. 

 

2. Eten

Dit heeft mijn figuur een beetje om zeep geholpen, maar ik heb er toch geen spijt van. In de eerste weken na de bevalling at ik 's nachts tijdens het voeden vooral veel krentenbollen en ontbijtkoek. In de periode dat wij om de beurt sliepen, at ik ook vaak druiven, chips, komkommer en snoepjes. Niet goed voor je, maar het hielp mij enorm om wakker te blijven. 

 

3. Slaap

Het is natuurlijk een beetje voor de hand liggend, en ik ben er zelf ook helemaal niet goed in, maar probeer overdag ook af en toe even een dutje te doen. Als je je uitgerust voelt, kun je de nachtvoedingen veel beter aan.

 

4. Voordelen bedenken

Ik zal eerlijk bekennen dat ik 's nachts wel eens gedacht heb: 'Kunnen we Mees 's nachts niet gewoon kunstvoeding geven? Dan komen de nachtvoedingen niet allemaal op mij neer'. Of: 'Kunnen we niet beginnen met het afbouwen van de nachtvoedingen?' Wat mij dan hielp, was denken aan alle voordelen die nachtvoedingen hebben. Welke voordelen dit zijn, lees je in dit artikel

 

5. Rechtop zitten

Ik heb altijd de neiging om een beetje onderuitgezakt te voeden, maar dan sukkel ik veel sneller weer in slaap dan wanneer ik goed rechtop zit. Het liefst op een stoel, maar dat doe ik zelf dan weer niet. Dat vind ik veel te koud.

 

6. Co-sleeper

Ik ben zo fan van onze co-sleeper! Hierdoor hoef 's nachts mijn bed niet uit. (Mees krijgt 's nachts wel een schone luier, maar dat doet Ger.) Eerder schreef ik dit artikel over onze co-sleeper. 

 

7. Man wakker maken/houden

Als ik echt niet wakker kan blijven, heeft Ger helaas pech... haha. Dan kletsen we net zo lang totdat Mees weer in zijn bedje ligt. Bij kunstvoeding of als je genoeg melk kunt afkolven, kun je de voedingen natuurlijk verdelen. 

 

8. Samen slapen/liggend voeden (alleen van toepassing als je borstvoeding geeft)

Tenslotte vinden veel moeders liggend voeden heel fijn, maar dan is de kans dat je in slaap valt wel een stuk groter. Als je (veilig) samen slaapt, is dat gelukkig geen probleem. In landen waar ze samen slapen, worden de nachtvoedingen ook niet als belastend gezien. Ik vind het zelf niet prettig, omdat ik de maternale houding niet fijn vind liggen en omdat ik bang ben dat ik toch mijn deken over Mees heen trek, maar ik snap helemaal dat anderen het wel heel fijn vinden. Wil je samen slapen? Kijk dan wel even op samenslapen.nl voor richtlijnen omtrent de veiligheid.

 

Wat is jouw gouden tip om de nachtvoedingen te overleven?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355