Zo overleven jullie de eerste schooldag!

8 Sep 2018

Het is september. En dat betekent dat inmiddels alle scholen en peuterspeelzalen in Nederland weer begonnen zijn. Waar ik vandaan kom, starten alle basisonderwijs kinderen gewoon ná de zomervakantie. Instromen op het moment dat je kind vier wordt, kennen ze er niet. Er wordt gewerkt met ‘vroege’ en ‘late’ kinderen. De denkbeeldige verjaardag grens ligt ergens in december. Ben je voor deze zogeheten magische grens jarig mag je kind al eerder starten met school en anders moet je kind gewoon nog even wachten.

 

Hier in Nederland hebben ze ,voor zover ik weet, dit fenomeen nooit gekend en mag je kind al beginnen met de basisschool als hij/zij vier jaar plus één dag is. Er zijn een aantal ouders die hun kind nog iets langer op het kinderdagverblijf houden. Je kind is immers pas leerplichtig op vijfjarige leeftijd maar vaak zijn vierjarige kinderen er wel aan toe om de overstap van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal naar de basisschool te maken. En als onze kinderen er niet aan toe zijn, zijn wij als ouders het wél. En tóch is het wel spannend, ook voor ons als ouders! Hoe kunnen we onze kinderen voorbereiden op een nieuwe school/kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? In deze blog enkele survivaltips voor onze kinderen maar (stiekem) óók voor ons!

 

6 Survivaltips

 

 1. Betrek je kind
  Ben je nog op zoek naar een basisschool voor je bijna vier- of vijfjarige? Of naar een peuterspeelzaal voor je peutertje? Ga dan op zoek naar een peuterspeelzaal of school die goed aanvoelt en betrek je kind (tot op een zekere hoogte) bij je keuze. Het helpt als je kind een paar ochtenden mag wennen. Zoek ook vooral samen een schooltas, drinkbekertje en fruitbakje uit. Zo voelt het voor je kind alsof hij/zij ook meegeholpen heeft.

 2. Boekjes
  Gaat je kind voor het eerst naar school? Lees er samen boekjes over. In de bibliotheek vind je veel boekjes met het thema 'naar school gaan'. Vind je lezen niet zo fijn? Prentenboekjes zijn een goed alternatief: zo kan jij (of je kind) iedere keer een eigen verhaaltje vertellen.

 3. Afspraken
  Verwacht je dat je kind (of jij) het heel moeilijk zal vinden om op de eerste dag afscheid te nemen? Maak hier dan van tevoren afspraken over met de leerkracht. Hoe lang blijf je bij je kind? Wanneer ga je weg? Mag de leerkracht je kind op een gegeven moment overnemen?

 4. Knuffel
  Heb je het gevoel dat je kind je erg gaat missen? Het kan helpen om zijn/haar lievelingsknuffel mee te geven of een klein fotootje van jullie samen.

 5. Geur
  Kinderen vinden het fijn om ook de geur van hun ouders dichtbij te hebben. Maak bijvoorbeeld van je favoriete slaapshirt een shirtje voor hun favoriete knuffel. Dit is vooral heel fijn voor jonge kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan.

 6. Houd het kort
  Houd het afscheid zo kort mogelijk. Blijf geen uur hangen, want dit maakt het afscheid alleen nog maar moeilijker. Soms is het afscheid erg verdrietig. Bel dan na 20 minuten de leerkracht even op om te vragen hoe het gaat.

 

Onthoud dat emoties erbij horen. Ook bij ons. Het is dus helemaal niet erg dat onze kindjes verdrietig zijn. Het kan best eventjes duren voor onze kinderen gewend zijn. Gun ze deze tijd ook.

 

Hoe verliep bij jullie de eerste schooldag? Of hoe verwacht jij dat dit gaat lopen? Heb jij nog tips voor andere ouders?

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355